Stockholms stads miljöförvaltning testar regelbundet vattnet vid officiella badplatser. Flera av testerna visar att vattenkvaliteten är så dålig att staden avråder från bad hela sommaren.
Gäller sedan 15 juni 2023:
✓ Långholmens strandbad, Södermalm
✓ Östra delen av Ängbybadet, Bromma
✓ Östra delen av Kaananbadet, Vällingby
Gäller sedan 2022:
✓ Norra delen av Sätrastrandsbadet, Skärholmen
✓ Östra delen av Maltesholmsbadet, Hässelby
✓ Östra delen av Smedsuddsbadet, Kungsholmen
Barn och gamla i fara
Avrådan betyder att små barn och äldre med lägre immunförsvar ska undvika bad eftersom man kan bli sjuk om man sväljer vattnet där. Det innebär däremot inte ett förbud från bad.
– Det som sker ifall man sväljer vattnet är att man kan bli sjuk. Det är liknande symptom som till magsjuka, med kräkning och diarréer, skriver Victoria Christensen, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid miljöförvaltningen, i ett mejl.
Vattnet vid baden ovan har fått klassificeringen dålig badvattenkvalitet. Om ett bad har bedömts som dåligt har prov visat på förhöjda bakteriehalter vid något eller flera tillfällen under de senaste fyra åren.
– Det testerna har visat är förhöjda bakteriehalter av sorterna E.coli och intestinala enterococker under en längre period. Det kan dock vara så att vattnet kan vara tjänligt tidsvis ändå, då vi fortsätter att ta prover hela sommaren oavsett klassificering.
Det behöver alltså inte betyda att vattenkvalitén senaste veckan har varit exceptionellt dåligt, utan bygger på flera års provserier.
Avrådan kommer att ligga kvar hela året, oavsett om nästa veckas tester visar att vattnet är tjänligt igen.
Smedsuddsbadet badavrådan gäller sedan förra året.
Olle Anrell