Vad är det som händer på Strandvägen? Den frågan har många förbipasserande ställt sig den senaste tiden.
Vid kajplats 20, 24 och 26 har stora ytor stängslats in. Grävmaskiner och byggsäckar står på rad, och nya avlopp har grävts ner.
– Bygglov har beviljats för nybyggnad av tre restaurangpaviljonger längs med Strandvägskajen. I samband med det beviljades även rivningslov för två befintliga byggnader, skriver Joakim Hallander, enhetschef vid bygglovsavdelningen, i ett mejl till Mitt i.
På Kajplats 20, 24 och 26 ska det byggas nya restauranger med två uteserveringar vardera.
Johan Sjölund
150 kvadratmeter
Byggherre är bolaget 3A Invest AB och besluten innebär att de befintliga paviljongerna Breeze på kajplats 20 samt Kajen på kajplats 26 får rivas. På kajplatserna 20 och 24 planerar bolaget att bygga två restaurangpaviljonger på cirka 150 kvadratmeter. Av ritningarna framgår att varje paviljong får två uteserveringar – en på vardera sida – och att varje anläggning blir cirka 40 meter lång inklusive uteserveringar.
På kajplats 26 planeras det för en restaurangpaviljong på cirka 50 kvadratmeter. Även den får två uteserveringar, och med dessa inräknade blir den totala längden cirka 30 meter.
Miljön på Strandvägens kaj är känslig ur kulturhistorisk synpunkt, och av bygglovet framgår att de nya byggnaderna ska utformas med särskild hänsyn till detta. På ritningarna anges att de ska få sedumtak, fasad i grönmålat trä och stora glaspartier mot vattnet.
– Gestaltningsmässigt är de samgestaltade, dock varierar storleken mellan byggnaderna, skriver Joakim Hallander.
De befintliga paviljongerna Kajen och Breeze får rivas, enligt besluten från stadsbyggnadskontoret.
Johan Sjölund
De nya restaurangerna ligger helt i linje med Stockholms stads kajstrategi, enligt trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).
– Strandvägen är ett vackert och viktigt stråk för både stockholmare och besökare. Inom ramen för gällande detaljplaner vill vi ge kafé- och restaurangägare långsiktiga förutsättningar att investera i sina verksamheter.
Öppen för alla
Utbyggnaden av kroglivet ska dock inte ske på bekostnad av möjligheterna att röra sig och sitta ner utan att konsumera något.
– Vi jobbar med tillfälliga möbleringar och olika inslag som ska göra att man kan dröja sig kvar och njuta av platsen. Där kan vi testa oss fram från år till år och se vad som fungerar. Staden ska vara öppen för alla, oavsett ålder och betalningsförmåga.