Nu får åttondeklassarna i Bredängsskolan, Lillholmsskolan och Slättgårdsskolan under några veckor i höst chansen att delta i projektet Dream Challenge.

– Oavsett vad din adress är och vilka dina förälder är vill vi att du ska ha verktyg som hjälper dig att ta dig från skolan till din dröm, säger Madeleine Opira, grundare av A Million Minds.

Projektet drog i gång för första gången 2013 av den ideella organisationen A Million Minds, med fokus på Järvas ungdomar. Då genomfördes det en studie där man jämförde skolelever med hög och låg gymnasiebehörighet.

Undersökningen visade att skillnaderna främst handlade om de olika förutsättningar och förväntningar som fanns hemifrån och i skolan.

– Elever från olika områden hade, beroende på studievanor hemma, olika möjlighet att få kunskap om hur de når sitt mål i skola och karriär, säger hon.

Madeleine Opira, grundare av A Million Minds, har sett positiva effekter av programmet tidigare år.

Madeleine Opira, grundare av A Million Minds, har sett positiva effekter av programmet tidigare år.

Fallckolm

Fyra veckors program

Programmet, som tidigare genomförts i skolor i bland annat Järva och Gubbängen, går ut på att eleverna under fyra veckors tid får ta fram en framtidsplan.

– Vi varvar med övningar och föreläsningar. Det handlar om att visualisera sitt mål och föreställa sig hur det skulle kunna vara att vara tio år äldre. Sen jobbar vi mycket med presentationsteknik mot slutet, säger Madeleine Opira.

Kan vinna pengar

Efter veckorna med föreläsningar, workshops och presentation så skickas bidragen in till en jury bestående av tre externa bolag som röstar fram en vinnare. Första pris är 3 000 kronor, andra 2000 kronor och tredje 1000 kronor.

Alla som deltar får ett diplom och en biobiljett.

– Vi vill inte att de ska känna att "jag förlorade, så nu var min plan inte bra". Vi jobbar mycket för att vinna bara ska vara en liten del av det och att ha bra förhållningssätt till utmaningar genom att berätta om våra egna motgångar, säger Madeleine Opira.

Representanter från lokalt näringsliv

I Bredängsskolan kommer projektet att pågå mellan vecka 46 och 49.

– Jag hoppas förstås att det ska inspirera eleverna i deras framtida studie- och yrkesval. Jag hoppas också att det ska väcka engagemang och stärka dem som samhällsmedborgare, säger Anna Hoffsten, rektor på Bredängsskolan.

Under veckorna så gästar olika företag skolorna. Då kan det vara allt från banker till advokat- och arkitektfirmor som kommer och föreläser.

– Att knyta representanter från det lokala näringslivet till skolan tycker jag är spännande. Det händer att jag blir kontaktad av entreprenörer som vill göra något för skolan, och nu har jag kunnat koppla ett par till Dream Challenge, säger Anna Hoffsten.

Anna Hoffsten, rektor på Bredängsskolan, hoppas på att kunna knyta ännu fler lokala företrädare till projektet.

Anna Hoffsten, rektor på Bredängsskolan, hoppas på att kunna knyta ännu fler lokala företrädare till projektet.

Angie Gray

Att delta i projektet och tävlingen är frivilligt för eleverna på skolorna.