– Alla får en julklapp. Jag brukar hålla utkik hela året efter julklappar till bra pris. Så fyndar jag när det är rea, säger Iréne Bierfeldt, verksamhetschef på föreningen Guldkanten, som jobbar för att ”sätta guldkant” på tillvaron för Värmdös äldre.
På ett bord med oinslagna klappar finns morgonrockar och badhanddukar i stora högar och andra saker som sannolikt kommer att glädja sina mottagare. Överallt i rummet står påsar med färdiginslagna klappar och alla paket har fått en god jul-etikett med mottagarens namn prydligt tecknat på.
Festen inställd
Totalt 300 äldre kommer att få en julklapp och två tredjedelar av julklapparna har redan skickats ut till äldreboenden i olika delar av kommunen.
– I normala fall har vi julklappsutdelningen i samband med vår julfest som vi ordnar här i matsalen på Gustavsgården. Men på grund av corona är det andra året nu som det blir inställt. Vi har ordnat julfest för de äldre i 40 år och det brukar verkligen vara uppskattat.
Alltihop betalas med pengar de får in från Guldkanten loppis, som har öppet året runt och drivs med hjälp av volontärer. Summan för julklappar landar i år på cirka 30 000 kronor, berättar Iréne. Det räcker till en klapp för cirka 100 kronor per person.
– Vår vaktmästare har erbjudit sig att vara jultomte och dela ut alla klapparna, det är vi väldigt glada för.
Den som inte har någon särskild plats att gå till på julafton kan ta sig till Arena pizzeria i Gustavsbergs hamn. Där bjuder ägaren Mahfuz Seker på mat och sällskap, något han gjort i sex år. De som kommer dit får välja en måltid fritt från menyn.
Runt 30 personer brukar dyka upp varje jul, berättar Mahfuz.
– Det är lite blandat – pensionärer, barnfamiljer och andra som kanske har det lite tufft ekonomiskt, eller som bara sitter ensamma annars. Alla är välkomna.
Fattig som barn
Mahfuz öppnade Arena pizzeria 2014 och förra året även kolgrillen som ligger intill. Redan efter ett år började han hålla öppet på julafton.
– Jag hade det själv jättefattigt som barn och vet hur det är att inte ha tillräckligt med mat och allt annat man behöver. Jag kunde till exempel gå i samma strumpor en hel vinter.
Idag känner han sig lyckligt lottad som bor bra med sin fru och fyra friska barn som trivs i Värmdö.
– Det är så mycket värt. Så jag vill ge lite till de som inte har och jag blir glad av att hjälpa andra.
Mahfuz delar också ut ett antal presentkort till personer och barnfamiljer som har det knapert och har lagt med tio presentkort till familjer som Julklappshjälpen stöttar.
– Det står inget belopp på dem, bara att det gäller för en måltid för hela familjen. Vissa har ju två barn, andra fyra. Så det går inte säga hur mycket det får kosta.
Arena ligger på Båtvägen 7 och håller öppet 11-16 på julafton.
I år kommer 80 barn i 31 familjer i Värmdö att få julklappar från Julklappshjälpen. Barnen får tre klappar var och varje familj får även en julkasse med mat som skänks av stora Coop i Värmdö marknad. Även andra Värmdöföretagare är med och bidrar på olika sätt.
Det är sex familjer färre än förra året, berättar Liza Lövén, som driver Julklappshjälpen ihop med vännen Petra Lindwall.
– Det känns jättebra att det är färre, egentligen skulle vi ju vilja att vi inte behöver finnas alls. Samtidigt vill vi att de som verkligen behöver hjälp hör av sig, säger hon.
Det hela går till så att familjer får ansöka om hjälp med klappar, därefter läggs barnens önskelistor anonymt upp på Julklappshjälpens Facebook.
– Alla barn får ha tre önskemål var så gör vi så gott vi kan för att tillgodose det. Vi är ju beroende av gåvor men hittills har det inte varit några problem att få ihop klappar till alla, säger Liza.
Årlig tradition
Det började för fyra år sedan med att de två Gustavsbergborna tröttnade ville hjälpa ekonomiskt utsatta barnfamiljer i kommunen med julklappar. Så de tog tag i det. Nu har det blivit en årlig tradition.
Den som vill bidra sätter antingen in pengar till hjälpen eller handlar en av sakerna direkt och stryker sedan på listan. Alltihop slås in med hjälp av släkt och vänner, och delas sedan ut av Liza och Petra.