På en promenad längs med Frejgatan passerar vi en efter en av stora säckar fyllda med byggskräp. Vissa har stått i flera månader.

I början av december dök det upp ännu en, precis utanför porten vid stiftelsen Sankt Johannes hem för barn och gamla.

– Det är groteskt hur det ser ut, det samlas även sopor bredvid. Det är ingen som gör någonting. Sådana här finns ju i hela stadsdelen, säger Tommy Måhrbeck, ordförande i stiftelsen.

Vid Norrbackagatan har Gunilla Nyhlén reagerat på samma sak. Från sitt fönster på femte våningen har hon god utsikt över big bagsen på gatan. Och här har säckarna stått sedan i maj.

– Jag tycker det är dåligt. Alla måste ta ansvar för sina sopor. Jag måste ju sortera och gå till olika ställen, trots att jag har svårt att gå och är gammal och grå. Då kan andra också, säger hon.

Gunilla Nyhlén har märkt att många lämnar annat skräp ovanpå säckarna som sedan blåser ut över gatan.

Gunilla Nyhlén har märkt att många lämnar annat skräp ovanpå säckarna som sedan blåser ut över gatan.

Rebecca Folkesson

Staden får gehör

De senaste åren har staden fått in 2 000-3 000 klagomål per år som handlar om byggsäckar. De allra flesta står olagligt. Trots att det är en vanlig syn är det knappt 50 säckar per år som faktiskt har tillstånd hos polisen, något Mitt i skrivit om tidigare.

Staden har inte rätt att forsla bort säckarna hur som helst, trots att det är stadens mark. Och en anmälan till polisen leder sällan till en förundersökning, då det saknas information om gärningspersonen.

– Jag förstår de som stör sig. Det gör jag och staden också. Vi vill kunna agera men vi har begränsad möjlighet, säger Lars Strömgren (M), trafikborgarråd.

Men nu har staden fått gehör. Regeringen har tillsatt en ny utredning som ska titta på möjligheten att flytta tillståndsprocesserna för att använda offentlig plats till kommuner. Då skulle staden kunna ha översikt över vilka säckar som placerats ut.

– Den här förändringen skulle verkligen kunna göra skillnad. Det är väldigt efterlängtat från vår sida. Vi tror att det kommer att avlasta polisen, och att vi ska kunna jobba tätare med fastighetsägare.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

Klara B Orreteg

Trött på att vänta

Regeringens utredning förväntas vara klar i oktober 2025. Under tiden har staden enbart rätt att flytta säckar som direkt hindrar trafik eller orsakar skadedjursproblem.

– Vi har försökt göra så mycket vi kan inom ramen för det vi har rätt till. Vi har en cykeljour som registrerar saker som ligger i vägen och har anställt en person som ska jobba med att kontakta dem som äger byggsäckarna och försöka få dem att ta bort dem, säger Lars Strömgren.

Även om en eventuell lösning är på gång är Gunilla Nyhlén trött på att vänta.

– Det är inte mycket att göra åt, tyvärr är det så. Men det är bra att det händer något. Det är bara att hoppas att det har någon effekt, säger hon.