Föga förvånande har priserna på lägenheter och villor stigit överallt i hela länet de senaste tio åren.

Lägenheterna i Stockholms innerstad har genomgått ett riktigt rally: I kronor har kvadratmeterpriset stigit med 35 400 de senaste tio åren – dubbelt så mycket jämfört med centrala Malmö.

På kommunnivå står Österåker för den största procentuella ökningen i länet, där är det 73 procent dyrare att köpa en lägenhet jämfört med tio år sedan. I kronor blir det 15 515 kronor.

På villafronten sticker Lidingö ut med högst prisökning i kronor i hela landet. Det kostar i snitt 6,4 miljoner mer att köpa en villa i kommunen än för tio år sedan.

Kommuner med minst 40 försäljningar av bostadsrätter respektive villor under 2014 samt minst 30 försäljningar under 2024 är med i undersökningen.

Många bostäder till salu

Trots prisökningarna fanns det under vecka 34 hela 14 858 bostäder i Stockholms län till salu på Hemnet. Det är den högsta siffran på tio år, och en ökning med 33 procent jämfört med samma vecka förra året.

Förklaringarna till det stora utbudet är enligt bostadssajten en kombination av längre säljtider på grund av den osäkra marknaden, samt att försäljningen nu tar fart efter sommaren, med många nya objekt.