I det stora tegelhuset längst ner på Kolargatan låg Frälsis stödboende Värtahemmet fram till 2015. Då bodde här personer som var i ett aktivt missbruk och/eller med psykisk sjukdom.

Sedan dess har huset renoverats för att nu i stället bli ett så kallat halvvägshus, en del av en boendevårdkedja, i Frälsningsarméns regi – i höstas flyttade de första personerna in.

Behöver vara självgående

De boende kommer från olika typer av behandlingshem, via socialtjänsten. Här bor än så länge kvinnor och män över 18 år som som tagit sig ur ett missbruk, men kanske är inte helt helt redo att bo själv utan behöver stöd. 

– Men man behöver vara ganska självgående. Man bor i egen lägenhet, lagar mat och bokar tvättid, precis som i ett vanligt hyreshus. Men det finns också personal här dygnet runt, säger Sofia Bergman, biträdande verksamhetschef på halvvägshuset.

Fastigheten har 38 nyrenoverade lägenheter med ett eller två rum. Nio personer har än så länge flyttat in, men målet är att alla lägenheter ska fyllas, berättar Sofia Bergman. Foto: Olle Anrell

Fastigheten har 38 nyrenoverade lägenheter med ett eller två rum. Nio personer har än så länge flyttat in, men målet är att alla lägenheter ska fyllas, berättar Sofia Bergman. Foto: Olle Anrell

Olle Anrell

Framöver kan målgruppen breddas och inkludera även andra socialt utsatta personer som är i behov av ett utslussningsboende.

Utöver verksamhetschefen finns det också boendecoacher som hjälper till i vardagen och kuratorer som har samtal och kontakt med myndigheter.

En del av de boende går och jobbar på dagarna medan andra får hjälp att söka arbete. Men hyresgästerna kan också få stöd att komma i väg och träna eller fika för att hitta ett sammanhang, bland annat på Frälsningsarméns kårer.

Trivs i Hjorthagen

Om en person återfaller i missbruk så åker denne inte ut med detsamma, utan får vård på till exempel på Sankt Göran och blir inlagd om behovet finns. Efter läkarbedömning och om personen är nykter igen så får personen flytta tillbaka till Hjorthagen.

Halvvägshuset ligger på Kolargatan. Bild: Fräslningsarmén

Halvvägshuset ligger på Kolargatan. Bild: Fräslningsarmén

Frälsningsarmén

Som mest kan man bo i huset i två år, men efter 12-18 månader behöver man helst hittat ett annat permanent boende.

Hur har mottagandet varit i Hjorthagen?

– Vi känner oss otroligt välkomnade och tycker väldigt mycket om att vara i Hjorthagen. Vi har precis haft ett möte i Hjorthagskyrkan för att se om vi kan hitta något samarbete. Och vi håller på att lära känna brevbäraren, grannarna och de i matbutiken, så det känns som att vi håller på att bygga upp något otroligt fint, säger Sofia Bergman.