Det föreslagna området, i kvarteret Spelbomskan, sträcker sig från Gyldén­gatan, kring Stadsbiblioteket och ner till Sveavägen. Här ingår även trapporna upp till Observatorielunden.

Enligt förvaltningen hör skolor och andra verksamheter av sig om att berusade eller påverkade personer rör sigi området.

Ett relativt vanligt dilemma i stadsmiljö där flera samsas om ytorna, menar Andreas Kagg Stenmalm, trygghetssamordnare på Norra innerstadens stadsdelsförvaltning.

– Det ligger nära Systembolaget och har en del problematik. Det blir varken trivsamt eller tryggt, vilket leder till att färre människor­ vill stanna till. Det är ett sorge­barn, till slut blir det en plats ingen bryr sig om.

Varit en öppen drogscen

Odenplan-Observatorie­lunden klassades fram till nyligen som en öppen drogscen. Men området har prioriterats, vilket bland annat har lett till att betydligt färre unga röker hasch uppe på kullen.

Trots att polisen fått in relativt­ få anmälningar om just fylleri mellan 2022 och 2024 uppgav nästan en av fyra­ att området känns otryggt kvällstid, enligt en trygghetsundersökning stadsdelen har gjort.

Ökad kontroll

Framför allt för att det ”uppehöll sig missbrukare och berusade personer som störde ordningen”. 

– Det är inte jätte­många händelser kopplade till fylleri­ enligt polisens statistik. Där­emot är det många verksamheter i området som hör av sig till oss, vilket tyder på att det är ett problem. Uppe på kullen är alkoholförtäringen vid till exempel picknickar ett positivt inslag och har vad jag känner till inte inneburit några olägenheter i stort, säger­ Andreas Kagg Stenmalm.

Gyldéngatan har kallats för ett sorgebarn med garage och oanvända ytor på baksidan av annexet. Här finns utmaningar med eftersatt underhåll, klotter och en historik som öppen drogscen.

Alkoholförbudet kan göra­ det lättare för polisen att avvisa­ människor, är tanken.

– Det råder redan alkoholförbud kring Rådmansgatans t-bana. På sätt och vis utökar man det redan befintliga förbudet, säger Andreas Kagg Stenmalm.

Alkoholförbudet införs

Vid den här tidningens pressläggning har Norra innerstadens stadsdelsnämnd inte röstat i frågan än, men enligt ordföranden Petter Martinsson (S) kommer förbudet att införas.

– Det blir ett viktigt komplement för att övriga brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser ska få genomslag.

Den öppna drogscenen i Vasastan har försvunnit

Odenplan och Observatorie­lunden klassas inte längre som en öppen drogscen. Narkotika­handeln och bruket har minskat – men polisen pustar inte ut. I stället pekar de på en gatstump som särskilt problematisk.

Vårsolen lyser över Odenplan. Kommunpolisen Måns Gauffin står med händerna i sidorna och kisar. Folk strömmar förbi åt alla håll. Här har det varit problem med att narkotika sålts och brukats öppet sedan 2017, men efter polisens och stadsdelens riktade arbete klassas området inte längre som en öppen drogscen.

– Det är ett kvitto, men vi vet att det fortfarande förekommer och prioriterar platsen som tidigare, säger Måns Gauffin.

Trygghetssamordnaren Andreas Kagg Stenmalm pekar bort mot korvkiosken. Den nya krogen som fått bygglov bredvid kan öka tryggheten, menar han.

– Många som rör sig här stannar sällan upp. Det kan vara bra att folk sitter där en längre stund.

Klotter och mörker leder ofta till mer klotter och stök, enligt brottsförebyggande teori. Gyldéngatan är en plats medborgare har svårt känna något ansvar för, menar kommunpolis Måns Gauffin.

Klotter och mörker leder ofta till mer klotter och stök, enligt brottsförebyggande teori. Gyldéngatan är en plats medborgare har svårt känna något ansvar för, menar kommunpolis Måns Gauffin.

Efter skolan

Båda menar att den största anledningen till att brottsligheten minskat är att polisen rört sig mer i området. Man har bland annat kartlagt personer som misstänks sälja eller bruka narkotika. Det är särskilt ungdomar och unga vuxna som står för brottsligheten.

Stadsdelen har också ökat renhållningen, belysningen och anställt fler fältare som jobbar uppsökande. De har även skapat sommargågator och erbjudit aktiviteter som skapar liv och rörelse. En stor del handlar om att upptäcka brukare och hjälpa dem att sluta, enligt Andreas Kagg Stenmalm.

– En utmaning för oss är att många som använder narkotika inte är bosatta i vår stadsdel och tillhör socialtjänster i andra stadsdelar. Därför behöver vi arbeta mer med att förändra och påverka platser för att på så sätt skapa social kontroll.

De korsar Odengatan och går ner till Gyldéngatan. Måns Gauffin säger att det här stråket är särskilt problematiskt. Här samlas unga på kvällarna.

– De hänger, käkar något eller gibbar på internetkaféet där. Det är inget fel med det, men vi måste se till att det är säkert.

Båda vänder sig in mot Gyldéngatan och suckar. Någon muttrar något om ett sorgebarn.

Carina Sjöberg och Camilla Johansson har jobbat på kafé Himlavalvet i över tio år och aldrig känt sig otrygga eller stött på problem uppe på Observatorielunden. Men de har märkt av polisens ökade närvaro de senaste åren. "En gång använde polisen vår toalett för provtagning av folk de misstänkte", säger kaféägaren Camilla.

Carina Sjöberg och Camilla Johansson har jobbat på kafé Himlavalvet i över tio år och aldrig känt sig otrygga eller stött på problem uppe på Observatorielunden. Men de har märkt av polisens ökade närvaro de senaste åren. "En gång använde polisen vår toalett för provtagning av folk de misstänkte", säger kaféägaren Camilla.

Johannes Ang

Ingen skillnad

Här sker nämligen en hel del handel med narkotika. Gatstumpen är mörk, ofta kantad av klotter, skrymslen och det är lätt att svänga in och ut med bil. Längst in ligger ett parkeringshus, en skola och en pub. Fastighetsägaren som ansvarar för gatan har bjudits in till samverkansmöten men ännu inte återkommit.

På väg upp för de skuggade trapporna till Observatorielunden värmer solen skolans vita väggar. Barn leker i de nyligen upprustade lekplatserna, färgglada jackor ligger slängda på en bänk.

– Förr hörde skolor av sig om att de hittade kanyler här uppe, det gör de inte längre. Det är en jätteskillnad. Tidigare skulle vi ha känt cannabisdoft så fort vi kommit upp hit och sett ett gäng som gått undan, säger Måns Gauffin.

Polisen har ökat närvaron kring Odenplan sedan området klassades som en öppen drogscen 2017.

Polisen har ökat närvaron kring Odenplan sedan området klassades som en öppen drogscen 2017.

Johannes Ang

Mitt i har flera gånger skrivit om polisens tillslag i parken de senaste åren, samtidigt som staden arrangerat dans, konserter och författarsamtal vid kentauren under somrarna. I juni drar de igång igen.

– Det känns väldigt tillfredsställande att mycket talar för att brotten minskat. Men problemen finns kvar, det gör ingen skillnad för oss i arbetet, säger Andreas Kagg Stenmalm och stannar plötsligt upp.

De tycker sig känna lukten av cannabis. Måns Gauffin vädrar, tar några vaksamma steg. Det visar sig dock vara falskt alarm. Det är växten kejsarkrona i rabatten utanför kafé Himlavalvet som luktar.

Gyldéngatan.

Gyldéngatan.

Johannes Ang

Ett–noll

Trots att polisen sedan i höstas inte klassar området som en öppen drogscen vill man säkerställa att brottsligheten inte ökar igen.

– Är det ett-noll i en fotbollsmatch med en halvlek kvar tar man inte ut någon seger i förskott, säger Måns Gauffin.

Även vid Sergels torg har narkotikan minskat. Polisen har noterat att folk i stället tenderat att söka sig till Liljeholmen och Fridhemsplan.

– Kriminella nätverk ägde vissa platser för drogförsäljning i Klara, det gör de inte längre för att de sitter inburade och annat. Finns det ingen narkotika att tillgå blir det svårare att bruka, säger Måns Gauffin.

– Frågan om man bara skyfflar runt problemet ställs alltid, men vad är alternativet? Vi kan ju inte tillåta platser med öppet narkotikabruk eller att kriminella får fotfäste, säger Andreas Kagg Stenmalm.

– Samtidigt är det så att om det sker förflyttningar minskar samtidigt brottsligheten. Det har det gjorts flera studier på.

Norrmalms kommunpolis Måns Gauffin.

Norrmalms kommunpolis Måns Gauffin.

Johannes Ang

Sju problem som kan kan finnas vid en öppen drogscen

Platsen genererar obehag/olägenhet för allmänheten.

Platsen uppfattas som otrygg.

Platsen är en hot spot, en plats med hög koncentration av brott. 

Platsen attraherar nya brukare och andra utsatta grupper.

Unga avråds från att vistas på platsen.

Allmänheten undviker platsen.

Platsen är en informell zon av tolerans för avvikande beteende.

Källa: Polisen, länsstyrelsen

Fler öppna drogscener i innerstan

Klara

Fridhemsplan/Stadshagen

Västra Södermalm (Ovanför Tantolunden)

Mariakvarteren

Centrala Södermalm (Medborgarplatsen)

Aktiviteter i Observatorielunden

Den 7 juni drar stadsdelens arrangemang igång vid Kentauren. Det rör sig bland annat om:

Huddinge Hillbillys, tolkar musik från 1960-, och 70-talet.

Aya Baya Band, lek och underhållning för barn.

Zumba fitness, dans och träning till latinamerikanska rytmer.

Muddy blues, country, blues och rock.

Utomhusträning, måndagar till torsdagar samt söndagar hålls gruppträningspass mellan maj och augusti, främst ledda av gymkedjan Sats.

Polisen har ökat närvaron kring Odenplan sedan området klassades som en öppen drogscen 2017.

Polisen har ökat närvaron kring Odenplan sedan området klassades som en öppen drogscen 2017.

Johannes Ang

Odenplan – inte längre öppen drogscen

Polisen: brottsligheten kvar ✔ Gatstumpen för knarkhandel ✔ Cannabis vid lekplats

Narkotikabrotten i Obsan ökar rejält

Författare och poesi är stadens planer mot stöket

Observatorielunden har blivit en etablerad plats för narkotikahandel och bruk bland unga. Polisen jobbar hårt för att ändra på det, de är i parken i princip varje pass.

Staden vill få till ett tryggare Observatorielunden med mer liv och rörelse. Något tivoli finns däremot inte med i planerna.

– Känner ni cannabislukten?

Poliserna Måns Gauffin och Evelina Andersson går i täten på vår promenad i övre Observatorielunden och snart har de identifierat källan.

På en bänk längre ner i parken sitter två män i 25-årsåldern och röker en joint med cannabis.

De ser inte särskilt förvånade ut när Evelina Andersson går fram till dem.

– Klockan 13 en onsdag och vi har varit här någon minut. Det är rätt talande för hur det ser ut, säger Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm.

Sedan flera år tillbaka samarbetar polisen med staden och stadsdelsförvaltningen, bland annat för att komma till rätta med narkotikaproblematiken.

Potentiella köpare

Observatorielunden är en etablerad plats för narkotika­handel och de flesta unga som rör sig i området är i 15–18-årsåldern. Men det förekommer även yngre.

Nästan varje pass är polisens ungdomsgrupp där, lika ofta träffar de personer som röker cannabis eller har narkotika på sig.

– Säljarna vet om att det finns potentiella köpare här. Det är inte sällan vi tar dem med stora partier, säger Evelina Andersson, chef för ungdomsgruppen på Norrmalm.

– Och vill man köpa narkotika så vet man att man kan åka hit. Många vi konfronterar har åkt från andra delar av stan,

Att Odenplan är en knutpunkt för kollektivtrafiken spelar in.

– Där finns också en del nattöppna aktiviteter som drar ungdomar. Ofta sker överlåtelse på Odenplan, sedan går man upp till Observatorielunden och röker, säger Måns Gauffin.

– Det är lite mörkt och undangömt på kullen och upplevs som en plats där man kan göra saker som ingen ser, säger Evelina Andersson.

”Råkade röka”

Tittar man på statistiken har antalet anmälda narkotikabrott i Observatorielunden och på Odenplan ökat från 74 år 2018 till 481 i fjol.

Brotten sker ganska jämnt fördelat under året och veckan. De flesta som misstänks för brott är mellan 18 och 25 år.

– Man ringer ju inte in själv och säger ”jag råkade röka en joint” utan antingen är polisen på plats eller så ringer ett vittne in, säger Måns Gauffin.

– Frågan är om det har ökat så mycket eller om vi har börjat upptäcka det mer? Hade inte ungdomsgruppen varit på plats hade vi haft färre registrerade narkotikabrott.

Många förvånade

Evelina Andersson berättar att många blir förvånade när hon och hennes kollegor konfronterar personer när de röker cannabis.

– Många blir chockade. Vi är ofta civilt klädda och det är vanligt att man inte räknar med att polisen är här och jobbar.

Polisen hoppas att fler vuxna ska få upp ögonen för Observatorielunden och vistas mer där.

– Kanske föräldrar som är nyfikna på vad deras barn gör. Får vi mer folk i rörelse även kvällstid så kommer problemen att minska. Vi är beroende av det och andra aktörer i samhället. När polisens ungdomsgrupp kommer hit är brottet redan begånget, säger Måns Gauffin.

– Vårt mål är att Observatorielunden inte ska vara en öppen drogscen.

Flyttar man inte bara problemet någon annanstans?

– Vi försöker ju få de här ungdomarna att sluta med narkotika, bland annat genom att göra det svårare att bruka. Vi har även ett gott samarbete med socialtjänsten och vården, säger Evelina Andersson.

Både hon och Måns Gauffin betonar situationens allvar.

– Varje dag träffar vi ungdomar här som använder narkotika. Grannar som jag har pratat med går inte dit på kvällarna, det är en relativt öde plats i dag, säger Måns Gauffin.

Förstärkt belysning och klottersanering.

Det är några av de åtgärder som hittills har vidtagits i Observatorielunden.

I slutet av förra året genomfördes en trygghetsvandring i parken och stadsdelsförvaltningen jobbar med att göra området mer levande. Samtidigt behöver man ta hänsyn till olika intressen.

Ett kulturarv

– Parker och grönytor är platser människor ska kunna uppehålla sig på för vila och återhämtning. Då kan vi inte ha ett tivoli där, utan vi måste behålla flexibla ytor för spontana aktiviteter, säger Andreas Kagg Stenmalm, trygghetssamordnare på Norrmalms stadsdelsförvaltning.

– Man behöver också ta hänsyn till naturmiljön. Särskilt i innerstan där det byggs överallt och där det inte finns lika mycket grönytor. Observatorielunden omfattas även av ett kulturarv som ska värnas. Det innebär att vi inte ska eller kan göra för stora ingrepp.

I sommar hoppas stadsdelsförvaltningen att kunna ordna en del tillfälliga aktiviteter i området. Bland annat författarsamtal och poesiuppläsning, men det är inte spikat ännu.

Öka tryggheten

Polisens, stadens och fastighetsägarnas platssamverkan omfattar Odenplan, Obsan och Vasaparken.

– Syftet är att minska antalet brott och ordningsstörningar samt öka tryggheten. Lyckas vi få till positiva förändringar på en viss plats kommer det att påverka andra ställen i området, säger Andreas Kagg Stenmalm.

Staden har ansökt om att göra parken till ett så kallat LOV3-område, där kommunala ordningsvakter får patrullera. Tidigare har man fått nej från Polismyndigheten.

– Där ser vi öppen droghandel, offentlig urinering, bråk, boplatser och skadegörelse, har trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) sagt till Mitt i tidigare.

Vi försöker ju få de här ungdomarna att sluta med narkotika, bland annat genom att göra det svårare att bruka.

Då kan vi inte ha ett tivoli där

Anmälda narkotikabrott kring Observatorielunden/Odenplan

2018: 74

2019: 122

2020: 336

2021: 481

Källa: Polisen