På Metronomgatan 7 vid Telefonplan står numera en mörkblå box. Den är utrustad med diverse produkter för hem och fritid. Allt från borrhammare och ångtvätt till glassmaskin och knivslip.
– Alla inklusive jag är ganska hjärntvättade att det här linjära konsumtionssamhället, beteendet att köpa och äga, är bra. Samhället är strömlinjeformat för att det ska uppmuntras, säger Johannes Dahlberg, grundare av konceptet Ihopa Grannbox.
Ihopa Grannbox går ut på att du med ett medlemskap får låna produkter så ofta du vill. Du behöver inte köpa en maskin som står och dammar utan du bokar en tid när behovet finns och öppnar rätt lucka direkt från appen.
Minskat klimatavtryck
Eftersom nästan alla hushåll använder många produkter väldigt sällan är det här ett hållbart och smidigt alternativ, menar Johannes Dahlberg. Man behöver ofta bara en borrhammare eller ett våffeljärn någon gång per år.
I boxen finns det mesta för hem och fritid. Maskiner och verktyg men även sällskapsspel och högtalare.
Mathilda Nilsson
– Nu behöver du inte heller hålla reda på om en produkt är laddad och du behöver inte en manual för att montera någonting. Allt är redo, du kan använda det och sedan lämna tillbaka det.
Grannboxen finns på andra ställen i Stockholm och en box som placerades ut för bara en månad sedan har redan 100 medlemmar. Men Johannes Dahlberg tycker ändå att det går för långsamt framåt.
– När produkter används av fler blir klimatavtrycket mindre per person. Det finns aktörer som kan hjälpa till att skynda på det här tänket. Allt från politiker till bostadsbolag. De kanske ska omdefiniera boenden till att de också innehåller tillgång till produkter precis som de inkluderar tillgång till tvättstuga.
Tillverkarnas satsning
Men tillverkarna verkar förstå det här, säger han. Ihopa Grannbox är nämligen ett samarbete med olika tillverkare.
Boxen står på Metronomgatan 7 och för att komma åt produkterna bokar du en tid i appen Ihopa.
Mathilda Nilsson
– De satsar på det här med oss. Till exempel Kärcher, Bosch och Husqvarna. Vi får låna deras produkter och så delar vi på intäkterna.
Lånar man köksmaskiner eller sällskapsspel har man ett dygn på sig innan det måste lämnas tillbaka. Lånar man verktyg har man sex timmar på sig.
– Beteendet vi vill åt är att man går hem och gör det man ska, sedan kommer man tillbaka med produkten direkt. Det ska vara som ditt förråd.
Johannes Dahlberg bor själv i Hägersten.
– Att vi har satt boxen just här, på Telefonplan, är för att vi vet att många bryr sig om hållbarhet här.