I början av nästa år öppnar ett nytt boende för hemlösa i Hjorthagen, precis intill Myrorna. Boendet riktar sig till personer med beroendeproblematik och här ställs inga krav på att ta sig ur sitt missbruk för att få stanna.
Det blir ett mellanting mellan akutboenden och konceptet ”Bostad Först”, där man erbjuds en försökslägenhet.
Totalt finns plats för 37 personer. Alla kommer få en egen lägenhet med kök och badrum, och kan stanna en längre tid.
"Lugn och ro"
Carina Nordgrim, gruppledare på Hjorthagens boende, berättar att kraven på drogfrihet har slopats för att möta de boende på deras villkor.
– Man har sett att det inte är den mest lyckosamma vägen för många. Vi väljer att börja i andra änden och möta klienterna där de är. Här slipper man jakten på var man ska sova i natt eller behovet att ta amfetamin för att hålla sig vaken hela natten. Här får man lugn och ro och över tid minskar ofta missbruket, säger hon.
Det nya boendet i Stockholm tar inspiration av Sigtunaboendet i Malmö som jobbar framgångsrikt på det här sättet. På bild: Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd, och Carina Nordgrim, gruppledare på Hjorthagens boende.
Pekka Pääkkö
Stannar för länge på akutboenden
Vid senaste mätningen, 2022, var 2 528 personer hemlösa i Stockholms stad. Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd, uppskattar att siffran har sjunkit något sedan dess.
Men behovet av boendelösningar är fortfarande stort – många stannar alldeles för länge på akutboenden.
– En del har bott på akutboenden i ett år. Det är ett stort problem. Vi kommer nog inte ha några problem att fylla rummen här, säger han.
Till skillnad från akutboenden, där flera delar samma sal, får de boende här en egen dörr att stänga och möjlighet att laga egen mat. Det blir mer värdigt, enligt socialborgarrådet.
Det finns redan en stor efterfrågan, enligt Carina Nordgrim. "Många pratar om det nya Hjorthagsboendet," säger hon.
Pekka Pääkkö
Väktare i entrén
Han konstaterar också att medan ”Bostad Först” har varit framgångsrikt, finns det många som känner sig uttittade och att de inte riktigt hör hemma i vanliga bostadshus.
– Då finns det en risk att vi tappar dem. Här bor man med andra som har liknande problem.
För att säkerställa tryggheten för de boende kommer det finnas väktare i entrén.
– Det finns en risk att vännerna som inte heller har någonstans att sova vill följa med och det kan vara svårt att säga nej. Väktarnas främsta uppgift är att se till att de som ska bo här får vara fredade, säger Carina Nordgrim.