Lastbil efter lastbil kör in på Human Bridge depå i Rosersberg med kläder och textilier som folk har skänkt, antingen i någon av de gröna boxarna som står på återvinningsstationerna eller lagt i textilcontainern på återvinningscentralen.

– Här sorteras det manuellt på löpande band ner i stora säckar. Förra året samlade vi in 33 ton textilier om dagen. Som hanteringen ser ut nu återanvänds över 80 procent. Återanvändning och återvinning blev tillsammans förra året 93 procent av det vi fick in så det är en väldigt liten del som sedan går till energiåtervinning eller annat avfall, säger Göran Nyström som är regionchef för Human Bridge i Stockholm.

Depåchef Edouard Khalaf och Regionschef Göran Nyström.

Depåchef Edouard Khalaf och Regionschef Göran Nyström.

Malin Lövkvist

Längs det löpande bandet står flera medarbetare som sorterar ut allt som inte är rena textilier. Det kan vara skor, väskor eller något annat som har hamnat i samma påse som kläderna i de gröna boxarna där man kan lämna sina kläder.

Utanför lokalen vid pendelstationen står till exempel en sådan grön box.

– Den är ironiskt nog den enda box vi har i hela Sverige som vi oftast glömmer att tömma. Tanken är att vi ska tömma den en gång i veckan, säger Edouard Khalaf som är depåchef för Human Bridge anläggning i Rosersberg.

Hiba Ibrahim är en av medarbetarna längs med det löpande bandet.

– Varje dag går vi igenom väldigt många påsar, säger hon.

Skickas till second hand

Det sorterade materialet samlas ihop i stora säckar sedan skickas vidare till Europa eller någon av Human Bridges second handbutiker i Sverige.

I Sverige har organisationen två depåer, en i Rosersberg och en i Holsbybrunn. Human Bridge samlar in, sorterar och skickar textilier till sorteringsföretag i Europa som driver second handbutiker i hela världen. I Sverige har Human Bridge 12 second hand-butiker, Lindra Second Hand, fyra av dem i Stockholm.

– Den största miljöbesparingen är återanvändning och i dessa butiker säljs ungefär tio procent av det som vi samlar in, säger Edouard Khalaf.

Nya EU-lagar med större krav har gjort att logistiken i depån måste justeras. Ett större och längre sorteringsband ska på plats i sommar och arbetet ska bli effektivare.

– Förr kunde vi skicka ner textilier osorterat till våra kunder i Europa. Nu måste vi försortera det som kommer in och som kallas textilavfall men vi vill inte kalla det för avfall, det är ju produkter. Så allt som inte är textilt material sorterar vi bort här, säger Göran Nyström.

Varje säck väger ungefär 250 kilo.

Varje säck väger ungefär 250 kilo.

Malin Lövkvist

Human Bridge är en biståndsorganisation och skickar varje vecka trailers med biståndsmaterial till flera länder i Afrika, Östeuropa, Balkan och Baltikum. Organisationen ser till att sjukvårdsmaterial skickas till länder där det behövs. Minst en av dessa trailers innehåller endast sjukvårdsutrustning på väg till sjukhus runt om i världen.

– Sjukvårdsmaterial är vårat huvudbistånd. Det vi har arbetat upp under många år är att vi vill vara en stor aktör i den här kedjan och att vi är duktiga på det här, säger Göran Nyström samtidigt som han måste flytta på sig för en av truckarna som kommer lastad med en sorterad klädsäck på 250 kilo.