I den gamla industri- och handelsplatsen växer en ny stadsdel fram med kvarter för arbetsplatser, handel, nya parker, torg, gator och bostäder för cirka 10 000 invånare.
Seoms områdeschef i Södra Häggvik Nichlas Ahldén några minuter innan infrakulverten ska lyftas för att sänkas ner i vallgraven.
Tomas Stark
Att förse hela området och så många nya invånare med fjärrvärme, vatten, avlopp och el var en svårknäckt nöt då det inte fanns plats att dra alla ledningar separat mellan husen.
Lösningen blev att samla ledningarna i en gemensam infrakulvert, ett rör på drygt tre diameter invändigt och fyra meter utvändigt.
– I vanliga fall lägger man en ledning i taget. Nu ligger allt färdigt i infrakulverten, det vinner vi väldigt mycket på, säger Nicklas Ahldén, områdesansvarig för Södra Häggvik på Sollentuna Energi & Miljö, Seom.
Kortare byggtid
Fördelarna är många berättar Nichlas Ahldén.
En är att byggtiden blir nästan tolv gånger så kort, vilket minskar resursanvändningen av grävmaskiner och lastbilar. Det är även en fördel för Sollentunaborna då det krävs både färre och kortare avstängningar av gatorna.
En annan är att allt senare arbete med nyanslutningar och underhåll kan ske inuti röret utan att marken behöver grävas upp, och larmfunktioner gör det lättare att upptäcka exempelvis vattenläckor.
Dessutom kan exempelvis träd planteras ovanpå infrakulverten, till skillnad från i fallet med vanliga ledningar.
Väger 13,5 ton
En mindre infrakulvert har redan lagts på Skogsängsvägen. Testet där föll väl ut och i tisdags var det dags för Södra Häggvik och den större modellen.
Sakta och försiktigt sänks det 13,5 ton tunga jätteröret ner intill bostadshuset på Södra Häggviksvägen.
Tomas Stark
Lokaltidningen Mitt i var på plats när en stark kran lyfte det första röret – 20 meter långt och 13,5 ton tungt.
Jätteröret svävar i luften en stund innan det försiktigt sänks ner i den utgrävda vallgraven bakom Plantagen på Södra Häggviksvägen.
Den första delen av infrakulverten i Södra Häggvik går i en böj från Bagarbyvägen och in på Södra Häggviksvägen för att där fortsätta till en början fram till Norra Malmvägen.
Seom
– Den här första etappen dras härifrån och till Norra Malmvägen. Där är vi framme någon gång i sommar. Sedan fortsätter vi ända mot järnvägen. Så småningom ska hela området här få kulverten som huvudledning, säger Nichlas Ahldén.