JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Här stoppas busstrafiken – för stora hål i vägen

Vägen som gör att SL väljer att stoppa trafiken med buss 555 i området Säbyholm och Elin Lindström, presskommunikatör hos trafikförvaltningen.

Vägen som gör att SL väljer att stoppa trafiken med buss 555 i området Säbyholm och Elin Lindström, presskommunikatör hos trafikförvaltningen.

Trafikförvaltningen

20250303174900
20250304103148
2025-03-03
17:49
2025-03-04 10:31

Stora hål i vägen vid busshållplatsen Låssa kyrka stoppar buss 555 från att köra till Säbyholmsområdet i Upplands-Bro. SL pausar trafiken tills vägen är lagad.

Problemen i det natursköna området Säbyholm fortsätter att avlösa varandra.

Nu kan Mitt i berätta att SL väljer att sluta trafikera Säbyholmsområdet med buss 555 som vanligtvis kommer till stationen Låssa kyrka tjugo gånger per dag. 

"Vi har varit tvungna att dra in trafiken till Hammartorp, Säbyholm och Låssa kyrka på linje 555. Det beror på att det är stora gropar i vägen vid Låssa kyrka som gör att bussarna inte kan köra där utan att riskera skador", skriver Elin Lindström, presskommunikatör på trafikförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

Riskerar skadade bussar

Elin Lindström förklarar att skadade bussar leder till bussbrist och att detta "kan påverka hela områdets trafikförsörjning, och det kan vi inte riskera. Vi måste därför dra in trafiken till hållplatserna tills vägen är åtgärdad och körbar."

SL uppger vidare att väghållaren, alltså den som har ansvar att återställa vägens kvalitet är den privata fastighetsägaren Säbyholm Fastigheter AB. Det här bekräftas också av Upplands-Bro kommun.

En bild inifrån buss 555 visar hur illa åtgången vägen är påväg in mot busshållplatsen Låssa Kyrka. Det är de stora hålen i vägen som gör att SL nu drar in all trafik till området för buss 555.

En bild inifrån buss 555 visar hur illa åtgången vägen är påväg in mot busshållplatsen Låssa Kyrka. Det är de stora hålen i vägen som gör att SL nu drar in all trafik till området för buss 555.

Trafikförvaltningen

Vänder i Bro Mälarstrand

Tillsvidare vänder buss 555 i Bro Mälarstrand eftersom den: "Har inte någon annan plats att vända och det är därför som linjen måste vända redan vid Bro Mälarstrand."

"Just nu för vi en dialog med väghållaren och hoppas verkligen att vägen snart åtgärdas så att vi kan börja köra som vanligt igen.", skriver Elin Lindström.

Hon säger att SL har full förståelse för att beslutet ställer till problem för de boende i Säbyholm som behöver tillgång till buss. 

Fungerande vägar

"Men SL:s busstrafik är helt beroende av fungerande vägar, och tyvärr har vi inte något annat val i nuläget än att dra in trafiken till dessa hållplatser. Vi har inte någon prognos för när det kommer att vara löst, utan behöver hänvisa den frågan till väghållaren."

Vi hoppas verkligen att vägen snart åtgärdas så att vi kan börja köra som vanligt igen.

Hur ska boende som behöver resa med buss ta sig dit de ska?

"I nuläget är vårt bästa tips att vända sig till linje 556. Vi förstår att det inte är en optimal lösning i och med att bussen inte har så många avgångar per dag, men det är just nu det bästa alternativet. Linje 556 kör förbi Hammartorp och Säbyholm. Reser man normalt från Låssa kyrka kan man i stället gå till hållplatserna Låssa kyrkväg eller Ekeby vägskäl", skriver Elin Lindström.

Därför går 556

Hon tydliggör samtidigt anledningen till att buss linje 556 kan stanna vi hållplats Hammartorp och Säbyholm.

"Att linje 556 kan stanna vid Hammartorp och Säbyholm beror alltså på att det är specifikt vid vändslingan vid Låssa kyrka som problemen med groparna finns, och där kör inte linje 556."

Granne med hållplatsen

Ewa Grängsjö har bott i området i fyra år. Hon bor precis i närheten av station Låssa Kyrka. Så sent som nu under måndagseftermiddagen berättar hon att hon gick ut för att prata med en resenär och berätta att det inte kommer komma någon buss alls. Ewa beskriver att personen i fråga "såg vilsen ut".

– Vi har blivit avskurna. Pang bom! Utan att få någon information så har vi blivit avskurna från resten av samhället vi som bor här ute, säger Ewa Grängsjö.

Mitt i söker fastighetsägaren Olle Nordberg på Säbyholms fastigheter.

155 personer saknar rent vatten – fastighetsägaren polisanmäld

I Säbyholm har fastighetsägaren slutat ta sitt ansvar för det lokala vattenverket. Boende har uppmanats att koka sitt dricksvatten sedan oktober 2024. Nu har Upplands-Bro kommun polisanmält Säbyholm Fastigheter AB.

Koka vattnet eller riskera att bli sjuk. Det är den verklighet som cirka 155 boende i Säbyholm har brottats med sedan i oktober 2024. Flera bostadsrättsföreningar och fristående villor berörs.

– Man kan koka vattnet, men de flesta åker och hämtar vatten i dunkar i Bro där det finns tappställen, men allt känns lite 1800-tal med detta, säger en boende i området som vill vara anonym.

Hur gör ni om man ska tvätta sig och duscha?

– Jag duschar hemma, men det känns inte okej att göra det. Jag har uppfattat det som att det är bajsbakterier i vattnet.

Fastighetsägaren Säbyholm fastigheter AB ansvarar för att de boende och de verksamheter som finns i området får sitt vatten via ett eget vattenverk.

De första oroliga samtalen från boende nådde kommunen sommaren 2024. Miljöenheten vände sig till fastighetsägaren i hopp om att få in dokumentation som berättade hur status såg ut med dricksvattnet – men utan framgång.

Kommunen tog egna prover

I september tog kommunen egna vattenprover. Totalt genomfördes fem provtagningar både vid vattenverket och hos boende. Samtliga prover ”visade mikrobiologiska avvikelser med överskridna gränsvärden för koliforma bakterier”.

Koliforma bakterier är en grupp bakterier som kan finnas dels i tarmen hos människor och djur, dels naturligt i jorden och ytligt i grundvattnet.

– De saknar provtagningsprogram och utför inga regelbundna provtagningar för att bedöma dricksvattnets kvalitet. Ingen faroanalys har genomförts för att bedöma eventuella hot och risker mot dricksvattnet, säger Sami Öhlund, miljöinspektör på kommunen och fortsätter:

– Dessutom utförs inget underhåll på anläggningen, och det verkar inte finnas någon kompetent personal som ansvarar för driften. Denna situation har pågått i flera år. Det var först efter klagomål och tillsyn mot verksamhetsutövaren som dessa brister upptäcktes.

”Hittills har fastighetsägaren vägrat samarbeta med tillsynsmyndigheten och vidtar inga nödvändiga åtgärder” skriver miljöenheten i handlingar i ärendet.

Konsult återkommer

I december 2024 polisanmälde bygg- och miljönämnden Säbyholm fastigheter AB, och en förundersökning om misstänkt brott mot livsmedelslagen pågår.

Olle Nordberg är fastighetsägare och styrelseledamot för Säbyholm fastigheter AB och den som miljöenheten, och nu polis och åklagare är intresserad av att nå. Han svarar på Mitt i:s första mejl och ber att få tidningens frågeställningar skriftligt. Därefter återkommer en konsult på bolaget, Maria Åbom.

Hon skriver att man i oktober 2024 inledde ett samarbete med en extern konsult som är expert på området. Denne genomförde en ”grundlig analys av situationen”. Experten misstänker att det beror på ”ytvatteninträngning i dricksvattenbrunnen”.

Varför har problemet inte åtgärdats tidigare?

”Vi beklagar att åtgärder inte har vidtagits ännu snabbare. Det har inte varit vår avsikt att fördröja detta.”

Vad tänker du om att 155 boende inte har tillgång till rent vatten?


”Vi är djupt beklämda över situationen och förstår den oro och frustration som de boende känner. Vi är vidare tacksamma över samarbetet med kommunen i denna fråga och tillgång till rent vatten är en grundläggande rättighet.”

Sett brister själva

Enligt Maria Åbom ser Säbyholm fastigheter själva att det funnits brister vad gäller vattenverkets underhåll, hon menar att det framkom under hösten 2024, då man bytte förvaltare, men att det ska åtgärdas.

Maria Åbom tillägger att en ”grundlig spolning och rengöring av reservoaren” ska ske. Vattenverket kommer under denna period att uppdateras med nödvändig reningsutrustning och man kommer utbilda berörd personal, ”för att vi ska kunna motverka liknande händelser i framtiden”. Man ska också följa upp resultatet genom regelbundna vattenprover hos användarna.

Om att kommunen inte lyckats nå ansvariga på företaget skriver hon:

”Det har aldrig varit vår avsikt att undvika frågor eller samarbeta med tillsynsmyndigheten. Om det har uppfattats så, ber vi om ursäkt.”

Ni är polisanmälda och det pågår en förundersökning om misstänkt brott mot livsmedelslagen. Hur kommenterar du detta?

”Det är alltid bra att kontrollsystemen fungerar i ett modernt samhälle och vi ser detta som en tydlig signal om att vi behöver förbättra vårt arbete och säkerställa att vi lever upp till alla standarder och krav. Vi kommer att samarbeta fullt ut med utredningen och vidta de åtgärder som krävs för att rätta till de brister som har identifierats och säkerställa trygg framtida drift.”

Enligt Maria Åbom uppger deras anlitade konsulter att allt ska vara löst inom en månad från att Mitt i ställer frågan den 31 januari.

Fastighetsägaren duckar frågor från oss och är svår att få tag på.

Brott mot livsmedelslagen

Brott mot livsmedelslagstiftningen innebär att bryta mot regler för livsmedel, inklusive dricksvatten. Otjänligt vatten, exempelvis förorenat av bakterier eller kemikalier, kan leda till vitesföreläggande, förbud eller, vid grov oaktsamhet, böter eller fängelse. Tillsyn sker via Livsmedelsverket och kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Källor: Livsmedelslagen (2006:804), LIVSFS 2022:12, EU 2020/2184, Livsmedelsverket

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

Niklas Loman

155 personer saknar rent vatten – fastighetsägaren polisanmäld

Åklagare utreder ✔ Boende: ”Allt känns lite 1800-tal”

Betalade inte faktura – över hundra boende saknar vatten

Problemen i det natursköna området Säbyholm i Upplands-Bro avlöser varandra. Sedan förra året ska de 155 boende koka sitt dricksvatten. Nu kommer nästa smäll: Fastighetsägaren har inte betalat sin elfaktura så det egna vattenverket i området är avstängt sedan tisdagen.

Den allvarliga situationen för de 155 boende i Säbyholm utanför Bro förvärrades än mer under tisdagen.

Då nåddes Mitt i av rapporter att området nu inte bara har otjänligt dricksvatten. Sedan tisdagen så saknar området vatten – helt.

Boende som Mitt i talat med uppger att det helt enkelt är tomt i kranarna. Även möjligheten till att använda sina toaletter påverkas till följd av att området nu helt saknar vatten. En boende som vill vara anonym beskriver situationen:

– Sen igår kan vi inte heller spola, så vi måste hälla vatten med hink varje gång, och det hämtar vi som innan i dunkar. Fastighetsägaren lovade att vi skulle ha vatten igen i slutet av februari, vad är det som händer?

Av allt att döma så kommer Säbyholmsborna även fortsatt hämta rent vatten vid kommunens vattenskiosk på Enköpingsvägen alternativt i de vattentankar som kommunen ställt ut i området till följd av händelseutvecklingen.

Av allt att döma så kommer Säbyholmsborna även fortsatt hämta rent vatten vid kommunens vattenskiosk på Enköpingsvägen alternativt i de vattentankar som kommunen ställt ut i området till följd av händelseutvecklingen.

Niklas Loman

Säbyholm Fastigheter AB är fastighetsägaren som ska ombesörja det egna vattenverket i området. I oktober förra året gick kommunen ut med en rekommendation att alla boende ska koka vattnet då man vid provtagning hittade koliforma bakterier. Provtagningen föregicks av försök att få in korrekt dokumentation från fastighetsägaren gällande dricksvattnet, dock utan framgång.

Strax innan jul valde bygg- och miljönämnden i Upplands-Bro att polisanmäla Säbyholm Fastigheter AB. Åklagare har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot livsmedelslagstiftningen.

Lena Berglund, regionchef, Eon. Arkivbild.

Lena Berglund, regionchef, Eon. Arkivbild.

Stefan Källstigen

Hos energibolaget Eon, som äger elnätet i Säbyholm, berättar regionchefen Lena Berglund något som förklarar läget.

– Vi har stängt av strömmen till vattenverket i området på grund av en begäran från fastighetsägarens elhandelsbolag. Vi hoppas att den här situationen ska lösa sig så snabbt det bara går, säger Lena Berglund.

Vad som är bakgrunden till att begäran har kommit till Eon vet inte Lena Berglund. Men hon förklarar att de verkställer dessa enligt de regler som finns inom deras bransch. Hon tydliggör också att Eon har fram till då Mitt i talar med henne fått sina fakturor betalda av fastighetsägaren.

Så agerar kommunen

Eva Feldt är kommunikationschef på Upplands-Bro kommun. Hon förklarar att kommunen egentligen inte har något ansvar i sammanhanget utan att detta helt ligger på fastighetsägaren Säbyholm Fastigheter.

– Vi fick under onsdagsmorgonen höra att de boende var utan dricksvatten i området. När ingen av oss fick tag på Säbyholm fastigheter så åkte vi ner till platsen och undersökte vad som var orsaken till detta. Det visade sig då att vattenverket var utan ström.

Varför är vattenverket utan ström? Har ni fått någon närmare information? 

– Eon har stängt av strömmen för att den som är elleverantör har begärt det. Och elleverantören i sin tur har inte fått betalt ifrån Säbyholm fastigheter.

Kommunhuset i Kungsängen. Arkivbild.

Kommunhuset i Kungsängen. Arkivbild.

Åsa Sommarström

Som kommun kan man inte påverka nämnda situation. Men det Eva Feldt säger att Upplands-Bro kommun gjort är att man "förmedlat kontakt" mellan leverantören och bostadsrättsföreningarna i området.

– Där behöver ju bostadsrättsföreningarna ta en direktkontakt med elleverantören för att få till stånd en lösning.

Eftersom ingen lyckas få tag på fastighetsägaren så menar Eva Feldt att detta är den rimligaste vägen sätt till den akuta situationen.

Eva Feldt, Chef Kommunikation, Näringsliv & Samhällskontakter, Upplands-Bro kommun

Eva Feldt, Chef Kommunikation, Näringsliv & Samhällskontakter, Upplands-Bro kommun

Pressbild

– Men det vi har gjort det är att vi har sett till att köra ut dricksvattentankar så att alla i området i alla fall har tillgång till färskt vatten.

Kommer dessa stå tills vidare?

– Vi hoppas att vi ska hitta en lösning på det här inom de närmaste dagarna så att det inte ska behövas. Men där är vi inte ännu. Det här handlar om omtanke om våra medborgare. Man har ju någonstans rätt att få tillgång till dricksvatten.

Mitt i har sökt fastighetsägaren Olle Nordberg på Säbyholm Fastigheter. Tidningen har även sökt bolagets konsult Maria Åbom som tidigare har ställt upp på intervju.

Uppdatering torsdag 27 februari

På torsdagsmorgonen så uppger Lena Berglund hos Eon att man fått en ny begäran om att koppla på elen till vattenverket. Vilket Eon gjorde. Kort därefter berättar boende som Mitt i talat med att vattnet kommit tillbaka i kranarna.

Vi har stängt av strömmen till vattenverket i området på grund av en begäran från fastighetsägarens elhandelsbolag.

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Niklas Loman

Betalade inte faktura – över hundra boende saknar vatten

Uppmanas koka vattnet sedan förra året ✔️ "Vi har stängt av strömmen till vattenverket"

Detta har hänt

Mitt i har i en rad artiklar följt händelseutvecklingen i Säbyholm, ett område utanför Bro i Upplands-Bro kommun.

Sedan oktober förra året rekommenderas de 155 boende i området att koka sitt dricksvatten. Detta efter att kommunen hittat koliforma bakterier vid provtagning. ”Hittills har fastighetsägaren vägrat samarbeta med tillsynsmyndigheten och vidtar inga nödvändiga åtgärder” skriver miljöenheten i handlingar i ärendet.

Så sent som i slutet av februari rapporterade tidningen att strömmen till områdets lokala vattenverk stängdes av. Detta efter att fastighetsägaren Säbyholm fastigheter inte betalat sin elräkning. Detta åtgärdades dock redan påföljande dag.

Den 3 mars står det klart att buss 555 slutar trafikera området tills vägen vid station Låssa kyrka åtgärdas. Ansvaret för detta ligger på Säbyholm fastigheter.

Källa: Mitt i

NiklasLoman
08-550 554 31

Betalade inte faktura – över hundra boende saknar vatten

Nyheter

Problemen i det natursköna området Säbyholm i Upplands-Bro avlöser varandra. Sedan förra året ska de 155 boende koka sitt dricksvatten. Nu kommer nästa smäll: Fastighetsägaren har inte betalat sin elfaktura så det egna vattenverket i området är avstängt sedan tisdagen.

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Niklas Loman

Nyheter
Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Niklas Loman

Betalade inte faktura – över hundra boende saknar vatten

Uppmanas koka vattnet sedan förra året ✔️ "Vi har stängt av strömmen till vattenverket"

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Niklas Loman

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Niklas Loman

Betalade inte faktura – över hundra boende saknar vatten

Nyheter

Problemen i det natursköna området Säbyholm i Upplands-Bro avlöser varandra. Sedan förra året ska de 155 boende koka sitt dricksvatten. Nu kommer nästa smäll: Fastighetsägaren har inte betalat sin elfaktura så det egna vattenverket i området är avstängt sedan tisdagen.

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Niklas Loman

Nyheter
Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Sedan oktober 2024 så uppmanas de boende i Säbyholm att koka sitt dricksvatten. Situationen blev än värre tisdagen den 25 februari, då saknas det vatten i kranarna helt.

Niklas Loman

Betalade inte faktura – över hundra boende saknar vatten

Uppmanas koka vattnet sedan förra året ✔️ "Vi har stängt av strömmen till vattenverket"

155 personer saknar rent vatten – fastighetsägaren polisanmäld

Nyheter

I Säbyholm har fastighetsägaren slutat ta sitt ansvar för det lokala vattenverket. Boende har uppmanats att koka sitt dricksvatten sedan oktober 2024. Nu har Upplands-Bro kommun polisanmält Säbyholm Fastigheter AB.

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

Niklas Loman

Nyheter
I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

Niklas Loman

155 personer saknar rent vatten – fastighetsägaren polisanmäld

Åklagare utreder ✔ Boende: ”Allt känns lite 1800-tal”

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

Niklas Loman

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

Niklas Loman

155 personer saknar rent vatten – fastighetsägaren polisanmäld

Nyheter

I Säbyholm har fastighetsägaren slutat ta sitt ansvar för det lokala vattenverket. Boende har uppmanats att koka sitt dricksvatten sedan oktober 2024. Nu har Upplands-Bro kommun polisanmält Säbyholm Fastigheter AB.

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

Niklas Loman

Nyheter
I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

I området Säbyholm i Upplands-Bro saknar de boende rent dricksvatten sedan oktober 2024. På dörren till den gamla skolbyggnaden hittar Mitt i ett anslag från kommunen där de boende i området uppmanas att koka sitt dricksvatten. Skolbyggnaden är en av många fastigheter som berörs.

Niklas Loman

155 personer saknar rent vatten – fastighetsägaren polisanmäld

Åklagare utreder ✔ Boende: ”Allt känns lite 1800-tal”

Senaste nyheterna

Visionsbild på nya tunnelbanestationen Årstafältet. Skisser för Årstaberg och Östbergahöjden kommer förmodligen före sommaren.

Visionsbild på nya tunnelbanestationen Årstafältet. Skisser för Årstaberg och Östbergahöjden kommer förmodligen före sommaren.

&Rundquist

Ny skiss: Så blir Årstafältets t-banestation

Nyheter

Ingång i botten av ett bostadshus ✔ Arbetet med gula linjen startar i år

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian jublar på toppen av Lobuches östra topp, 6119 meter över havet, i april 2024. I maj 2025 ska han försöka ta sig upp på Mount Everest topp  8 849 meter över havet.

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian jublar på toppen av Lobuches östra topp, 6119 meter över havet, i april 2024. I maj 2025 ska han försöka ta sig upp på Mount Everest topp 8 849 meter över havet.

Privat

Naprapatjonas vill testa sina gränser – ska bestiga Mount Everest

Nyheter

”Kommer att vara långt ovanför dödszonen”

Genom att låta fler barn delta i förskolan kan vi stödja barn som behöver extra hjälp, skriver debattörerna.

Genom att låta fler barn delta i förskolan kan vi stödja barn som behöver extra hjälp, skriver debattörerna.

Angie Gray

Debatt: Botkyrkas språkkrav i förskolan är en förebild

Nyheter

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Ny skiss: Så kan Årstafältets t-banestation bli

Visionsbild på nya tunnelbanestationen Årstafältet. Skisser för Årstaberg och Östbergahöjden kommer förmodligen före sommaren.

Visionsbild på nya tunnelbanestationen Årstafältet. Skisser för Årstaberg och Östbergahöjden kommer förmodligen före sommaren.

&Rundquist

20250406190100
20250404135259
2025-04-06
19:01

Nu finns en ny visionsbild som visar hur Årstafältets nya tunnelbanestation kan se ut när gula linjen börjar rulla om nio år.

År 2034 ska de nya t-banestationerna i Årstaberg, Årstafältet och Östbergahöjden vara klara och tågen börja rulla på den gula linjen mellan Älvsjö och Fridhemsplan.

Nu finns en bild av hur Årstafältets station ska se ut.

I förslaget ligger ingången i botten av ett bostadshus i ett framtida kvarter i stadsdelen.

Börjar byggas i vinter

Mot slutet av 2025 kommer man att börja märka av bygget av Gula linjen. Det första som ska göras är att lägga om ledningar, innan de stora arbetena inleds.

Förvaltningen för utbyggd tunnelbana håller på att planera när och var de ska starta arbetet med ledningsomläggningar och kan i dag inte säga något datum eller plats.

En ansökan om tillstånd för bygget skickades in till mark- och miljödomstolen före jul. Järnvägsplanerna ställs ut för granskning i maj och ska skickas till Trafikverket i höst.

Plattformsdörrar

Som Mitt i har skrivit tidigare kommer de nya stationernas perronger att ha plattformsdörrar – ett slags skyddsväggar längs perrongkanten – som ska hindra att människor hamnar på spåret.

– Det handlar om trygghet. Inte minst människor med funktionshinder känner otrygghet vid stationer där det är mycket trängsel. Tunnelbanan blir också mer driftsäker när folk inte kan ta sig ner på spåren eller hamna där av andra skäl, har trafikregionrådet Anton Fendert (MP) sagt till Mitt i tidigare.

I årets budgetuppdrag ingår också att se över vilka befintliga t-banestationer som är i störst behov av plattformsdörrar, men hittills finns bara beslut för nya stationer.

MimmiEpstein
08-550 550 91