Önskan om att få till en allmän bastu i Rönninge har funnits länge, men har av olika anledningar aldrig blivit av. När detaljplanen för Södra Ekdalen nu utreds såg Rönningebon Henrik Tilja en möjlighet att blåsa liv i bastudrömmen igen.

– Framför allt vore det en skön upplevelse som många skulle uppskatta. Ett varmt bastubad och en kall sjö är en fantastisk kombination, säger han.

På uppmaning av kommunen har Henrik Tilja startat en namninsamling för att kunna visa hur stort intresset för en bastu är.

Han har tittat på liknande frågor i andra kommuner är hans erfarenhet är att om detaljplanen tillåter en bastu så är det mycket enklare att få till den än om frågan skulle drivas efter att detaljplanen spikats. Det har med strandskydd, bygglov och upplåtelse av mark att göra, resonerar han.

Namninsamlingen är i full gång och är i skrivande stund uppe i 336 underskrifter. Härnäst ska Henrik Tilja titta på möjligheten att starta en bastuförening.

Skulle en förening sköta underhåll av bastun?

– Det vore bra. Då får vi en omvårdnadstanke för bastun och kan ha en tillsammans-känsla för den och bry oss om den. Vill kommunen inte finansiera kan det ske på andra sätt, som crowdfunding eftersom det är många som tycker att en bastu är en jättebra idé, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att det går smidigt. Det känns lite så nu när intresset för bastun har varit så stort.

Så som förslag är utformat ska Södra Ekdalen bebyggas med 13 parhus och 13 enbostadshus på platser där det i dag är gräs- och skogsytor. Detaljplanen ska också förtäta redan utbyggd villabebyggelse och kommunen uppskattar att ytterligare 50–60 bostäder kan tillkomma på det här sättet.

Detaljplanen förväntas klubbas i början på nästa år.

Henrik Tilja vill se en bastu när kommunen gör om planerna för Södra Ekdalen.

Henrik Tilja vill se en bastu när kommunen gör om planerna för Södra Ekdalen.

Privat