En ny soltrend, som går ut på att hålla koll på solens UV-strålning, har fått fäste bland unga och sprids i sociala medier. Genom appen UV-index går det tydligt att se när solen är som starkast. Men det är inte för att skydda huden ungdomarna använder appen.

Tvärtom är det för att få de starkaste stålarna och en snabbare och tydligare bränna.

14-åriga kompisarna Judit Lindqvist Rydgren och Elise Bjurvald Wannebo har tagit sig till Tanto för att sola och är på plats strax innan 12.00.

Båda känner till trenden.

– Jag brukar titta i appen och vill ha fem eller sex, säger Judit Lindqvist Rydgren.

Hon är medveten om att det finns risker med solning mitt på dagen.

– Man ska inte sola för mycket. Jag solar och sen går jag undan en stund, säger hon.

Delar solbilder

Att solning är en snackis i kompisgänget och att sociala medier bidrar upplever båda.

– Jag känner ingen press att jag måste sola, men det är många som lägger upp bilder när de solar, säger Judit Lindqvist Rydgren.

Elise Bjurvald Wannebo solar gärna när solen är som starkast.

– Jag vill bli mer solbränd, men vet att man kan få hudcancer, säger hon.

Svårt att nu åt

Från läkarhåll är utvecklingen oroande.

– Vi vet att det är farligt att sola. UV-strålarna är farliga. Särskilt om de går över tre i index. Det ökar risken för hudcancer och förtidigt åldrande av huden, säger Victoria Zekkar, överläkare vid hudkliniken på Danderyds sjukhus.

Att effekten dröjer tror hon bidrar till att många yngre är mer risktagande.

– Problemet är att som ung får du inga sidoeffekter av solning. Effekterna kommer senare i livet. Men då är det lite för sent, säger hon.

Victoria Zekkar känner till att soltrenden spridits även om UV-index funnits i telefoner sedan några år tillbaka. Hon tror att mer information kan vända utvecklingen, men tycker att det är svårt att helt nå ut.

– Målgruppen i tonåren är svåra att nå. Det är ett glapp när de vill prova sina vingar, göra som de själva vill och vi föräldrar har svårare att sätta stopp. Men det enda vi kan göra är att informera, säger Victoria Zekkar.

Använder solkräm

Elise Bjurvald Wannebo berättar att hon ibland använder sololja för att bli mer brun. Men tjejerna tänker också på säkerheten.

– Vi har med oss solkräm, säger hon.