Miljöpartiets Stockholmsdistrikt är på jakt efter ett nytt trafikregionråd som kan ersätta Anton Fendert, som sade upp sig från jobbet i januari.
Av de två politiker som gått ut med att de kandiderar är Ajda Asgari, en 35-årig lärare från Tyresö, det tveklöst tyngsta namnet.
Hon vikarierar sedan september som ordförande för MP:s partistyrelse på riksnivå – en post som inte syns mycket utåt, men ett bevis på hennes ställning internt.
Hon har varit med och styrt Tyresö under fem år som kommunalråd med ansvar för flera tunga nämnder. Och i regionfullmäktige svingar hon klubban under stormiga debatter som andre vice ordförande.
Nu är hon väldigt taggad på att ta sig an kollektivtrafiken.
"Ett uppdrag för mig"
– Så snart jag fick höra att Anton skulle avgå tänkte jag direkt: det här är ett uppdrag för mig. Här tror jag att jag kan göra nytta. Jag är lyhörd och tror verkligen att jag kan tillföra ny energi, säger Ajda Asgari.
Att jobbet skulle bli tufft är hon medveten om. Under MP:s ledning har SL gjort historiska nedskärningar på busstrafiken och partiet har fått bära ansvaret för den katastrofala pendeltågskrisen 2023.
Andelen stockholmare som tycker att SL-trafiken går att lita på har minskat sedan MP fick ansvaret.
– Det här är en känsla som vi kan förändra genom att lyssna mer på folk. Vi behöver bli bättre på att förklara. Resenärer måste uppleva att kollektivtrafiken tillgodoser deras behov, säger Ajda Asgari.
Många bra saker har beslutats och är på gång inom kollektivtrafiken, menar hon
Extra mycket inför valet
– Men allt vi gör spelar ingen roll om gemene man upplever att det har blivit sämre. Jag är en person som lyssnar och det tror jag kan behövas extra mycket fram till valet, just i kollektivtrafiken.
Det spelar ingen roll om gemene man upplever att det har blivit sämre.
Konkret vill hon ha betydligt mer dialog med kommunpolitiker runt om i länet kring SL:s prioriteringar.
Idag skickas förslag på trafikförändringar, indragna linjer och nya tidtabeller ut på remiss till tjänstemännen, men det räcker inte, tycker Ajda Asgari.
– Det behövs mer av lokala samråd med kommunpolitikerna som har örat mot rälsen, som träffar medborgare och vet vad som är viktigt i vardagen, säger hon.
Är du beredd på det hårda tonläget i debatten?
– Jag är fullt medveten om den utsatthet som just uppdraget som trafikregionråd för med sig. Det är frågor som påverkar folks vardag, där det är lätt att rikta sin ilska mot den ansvariga. Jag är beredd på det. Och jag vill gärna höra många åsikter. Men om man kan framföra det utan att det blir hatiskt och hotfullt, då är det extremt mycket bättre.
Valet har skjutits upp
Valberedningen ska presentera sin huvudkandidat den 31 mars. Även Lidingöpolitikern Patrik Sandström (MP) har anmält att han ställer upp. Det kan finnas fler som inte har gått ut offentligt.
Valet var först tänkt att ske på årsstämman den 9 mars, men har nu skjutits upp till den 27 april för att medlemmarna ska få mer tid att bekanta sig med kandidaterna.
– Det är en tung post. Nu hinner vi hålla utfrågningar och säkerställa en bättre demokratisk förankring, säger Amelia Printz, ordförande för valberedningen.
Lidingöbo vill ersätta Anton Fendert
Stockholms nya trafikregionråd tillsätts om några veckor. Lidingöpolitikern Patrik Sandström (MP) har nominerat sig själv till en hårt ansatt post.
Efter drygt två år på posten aviserade nyligen Anton Fendert (MP) att han avgår som trafikregionråd i vår. Under sin tid som trafikregionråd har han fått försvara betydligt färre avgångar för flera busslinjer, vilket lett till både ilska och protester bland många resenärer.
Hans ersättare kan bli en partikamrat från Lidingö.
Den 2 februari stängde nomineringen och bland dem som kandiderar finns Högsätrabon Patrik Sandström som nominerade sig själv.
– Miljöpartiet och kollektivtrafiken behöver en nystart. Jag kandiderar för att jag vill se över neddragningarna, säger han.
Att ett trafikregionråd kan bli hårt ansatt skrämmer inte Patrik Sandström.
– Jag är absolut redo, och förstår vad som väntar. Förutsättningarna har varit extremt tuffa, och det är många saker som behöver göras.
- Vi måste se över skattefinansiering, prissättning och projekteringsdelen så att pengar inte rinner iväg.
Patrik Sandström lyfter tre saker som han menar bör prioriteras för att få fler att välja kollektivtrafiken.
– Det folk efterlyser är flexibilitet, pålitlighet och plats ombord på bussen. Uppfylls inte det har resenärerna väldigt svårt att uppskatta andra bra saker som görs.
Olika kostnad över dygnet
Han har idéer som han tror skulle kunna locka fler att åka kollektivt.
– Det skulle kunna bli billigare att åka vissa tider på dagen. Ett pris när det är hårt tryck, och ett annat när det är lägre tryck. Även 30-dagarskortet kan man lägga in för variation efter hur man använder kortet.
Han vill även se se förändringar lokalt på Lidingö.
– Framför allt vad gäller Lidingöbanan till centrum. Det är det enda kommuncentrum i länet som inte har en stamlinje. Lidingöbanan går längs kusten, men borde gå till centrum. En ringlinje som binder samman ön skulle också vara önskvärt.
Den 9 mars väljs Anton Fenderts ersättare på Miljöpartiets Stockholmsdistrikts årsstämma.
Man skulle kunna titta på om det ska vara billigare vissa tider på dagen.
Gillar linje 80
Namn: Patrik Sandström
Ålder: 60.
Familj: Sambo och två vuxna barn.
Bor: Lidingö, Högsätra.
Gör: Gruppledare kommunfullmäktige, sitter i kommunstyrelsen och i tekniska nämnden.
Favortitfärdmedel: Linje 80, båten från Aga via Nacka till stan eller Ropsten.
Lidingöfavorit: "Elfvik tycker jag är väldigt fint. Dit åker vi ofta och promenerar."
Källa: Patrik Sandström
Lidingöbon Patrik Sandström (MP), vill bli nytt trafikregionråd.
Miljöpartiet