För att hålla antalet skarvar nere och därmed gynna beståndet av rovfiskar beviljade länsstyrelsen nyligen skyddsjakt på 2 000 skarvar i Stora Värtan samt Östra och Västra Trälhavsgrundet.
Den 1 april skulle jakten inledas, men så blev det inte. Stockholms stads fiskerikonsulenter fick tips om att ägg redan hittats på platser inom jaktområdet. Därmed var jakt inte längre tillåten.
– I det första beslutet stod det att när första äggen detekterades skulle jakten avbrytas, det var det som hände häromdagen, säger Oliver Karlöf, fiskbiolog Stockholms stads idrottsförvaltning.
Äggen hittades i helgen av en ornitologisk förening, och med hjälp av drönare kunde det konstateras att det var riktiga ägg.
Enligt Oliver Karlöf var det så pass få och tidiga ägg att staden ansökte om nytt tillstånd.
Ovanligt beslut
– Vi motiverade det med att äggläggningen inte borde spela någon roll etiskt eftersom fostren i äggen inte är så utvecklade. Det viktigaste är att skyddsjakt på skarven genomförs. Länsstyrelsen fattade ett beslut i linje med vad vi tyckte.
Nya beslutet innebär jaktstart den 2 april och att jakten får pågå till den 15 april, i stället för till 31 maj. Det är fortfarande 2 000 skarvar som får skjutas, men alltså på kortare tid.
Vi får se om vi lyckas skjuta så många
– Vi får se om vi lyckas skjuta så många, men vi är glada att vi kan göra någon nytta för fisken i alla fall.
Oliver Karlöf känner inte till att liknande undantag gjorts tidigare.
– Det är historiskt, vi har aldrig jagat efter äggläggningen tidigare.
Ovanligt tidiga ägg
Att äggen hittades så tidigt har flera orsaker.
– Det är en kombination av lite is, det är ofta ett hinder och de kan inte jaga när det är is. Sedan var det varmt i mars, hormonerna satte i gång och de började para sig tidigt och kunde lägga ägg innan 1 april vilket är väldigt ovanligt. Oftast är det äggläggning i slutet av april, början av maj eller till och med senare ändå.
Hann ni bli oroliga för att jakten inte skulle kunna bedrivas?
– Vi sov lite dåligt, men vi har haft väldigt bra samarbete med länsstyrelsen och kände att vi kunde ha en dialog med dem. Tidigare har det aldrig varit snack om att prata om sådana här saker. Man måste vara snabb och skulle vi ha väntat hade det varit för sent.