JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Högt betyg till Gubbisgranen

Gillar. Christine Löwstett ger tummen upp för granen på Gubbängstorget.
 Foto: Mattias Kamgren

Gillar. Christine Löwstett ger tummen upp för granen på Gubbängstorget. Foto: Mattias Kamgren

20221123094100
20221123130653
2022-11-23
09:41
2022-11-23 13:06

Årets julgranar har landat på torgen – och som vanligt blivit en snackis. Var står årets fulaste? Vilka fick ett fint exemplar? Måste en gran se ut som en gran? Mitt i:s granjury ger dig svaren.

Gran nr 1: Gubbängstorget

Tyckare: Christine Löwstett, 69, Gubbängen

– Jag tycker den är jättefin. Den har fina grenar och jag gillar formen. Den ser ut som en gran ska se ut.

– Jag var i Kärrtorp i går och där hade de fått en tvärtom-gran. Den var fyllig upptill och kal nertill. Den här har de lyckats bättre med. Betyg: 9/10

Gran nr 2: David Helldéns torg, Hökarängen

Tyckare: Elina Lundhall, 31 år och Alexandra Olsson, 30 år, Hökarängen

Elina: – Vi har skrattat åt den här. Den är inte så vacker, men lite bättre än den i fjol i alla fall. Den ser lite tunn ut i botten. Betyg: 6/10

Alexandra: – Jag tycker inte den är så farlig. Den måste inte se ut som en gran. Jag tycker den förtjänar en tia. Den är otroligt rak. Betyg: 10/10

Fotnot: Torget i Hökarängen är en av stadens så kallade Vinterplatser. Därför utsmyckades torget i förra veckan med flera mindre granar. Bedömningen här gäller den första, höga granen, även döpt till ”raketgranen” på grund av sin karakteristiska form.

Gran nr 3: Farsta centrum

Tyckare: Lars Ter-Borch, 58 år, Trångsund, med barnbarnet Juni

Lars: – Jag tycker den är ganska ful. Den ser ganska mesig ut. Om man hade amerikanska vänner på besök skulle de nog undra vad det är för liten buske. Ett ganska tråkigt exemplar. Betyg: 3/10

Juni: – Jag gillar lamporna. Betyg: 10/10

Senaste nyheterna

Studio Ung håller i Öppen scen i Midsommargården

Studio Ung håller i Öppen scen i Midsommargården

Jannica Honey

Späckad kulturnatt i förorten

Nyheter

Sju ställen öppnar sina dörrar runt om i Hägersten-Liljeholmen

"Det är glädjande att den tydliga omläggningen av den ekonomiska politiken gav effekt", säger Emma Fledman (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

"Det är glädjande att den tydliga omläggningen av den ekonomiska politiken gav effekt", säger Emma Fledman (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Malin Lövkvist

Järfälla kommun redovisar positivt resultat

Nyheter

Trots prognosen för 100 miljoner kronor i förlust

Stockholms stad har godkänt rivningen av lägenheterna i Sabbatsbergsområdet.

Stockholms stad har godkänt rivningen av lägenheterna i Sabbatsbergsområdet.

Emil Salmaso

Rivningen av Silverskopan överklagad

Nyheter

Boende har överklagat Stockholms stads godkännande att riva kvarteret längs Torsgränd till mark- och miljödomstolen.

Notan för nätläkarna fortsätter att skena

Regionen vill flytta pengar från nätläkarna till de egna vårdcentralerna.

Regionen vill flytta pengar från nätläkarna till de egna vårdcentralerna.

Mostphotos

20250422053152
20250417152628
2025-04-22
05:31

Hundratals miljoner i extrakostnad. Det blev resultatet när Region Stockholm försökte ta tillbaka kontrollen från Kry och de andra nätläkarbolagen. "Ett oacceptabelt kryphål", menar regionstyret.

För två år sedan sänkte Region Stockholm ersättningen till Kry och de andra nätläkarbolagen från 400 till 100 kronor per digitalt vårdbesök.

– Vårt syfte var att styra över resurser till vårdcentralerna och ge fler patienter en fast läkarkontakt, säger Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd i Stockholm.

Men sänkningen frigjorde inga resurser för regionen – tvärtom.

Kry och Doktor.se slussade i stället över sina digitala patienter till sin verksamhet i Sörmland, där de kunde ta betalt enligt den mycket högre rikstaxan för utomlänsvård – 500 kronor för ett digitalt läkarbesök – som Region Stockholm inte kunde påverka.

Detta bidrog till att regionens utgifter för digital sjukvård ökade med 237 miljoner 2023, rapporterade SVT i fjol.

Tredubblade vårdbesök

Och kostnaderna har fortsatt att dra iväg, visar Mitt i:s granskning. Antalet digitala vårdbesök som går via Sörmland har tredubblats mellan 2022 och 2024, från 353 000 till 1 032 000.

Kostnaden blev minst 217 miljoner högre än om videosamtalen hade utförts med Region Stockholms taxa, enligt regionens beräkningar. På två år har ersättningen för digital vård via Sörmland ökat från 140 till 405 miljoner.

– Det är helt oacceptabelt att det här kryphålet finns. Jag tror inte att folk vet vilken stor kostnad det blir för skattebetalarna när man ringer till Kry eller Doktor.se, säger Christine Lorne (C).

Hennes mål är att få ner utomlänsersättningen till noll och att videoläkarsamtalen främst ska skötas av den vårdcentral där patienten är listad.

Jag tror inte att folk vet vilken stor kostnad det blir.

"Kramar ut skattepengar"

Starkast kritik hörs från Vänsterpartiet:

– Att nätläkarna rundar regler för att krama ut så mycket skattepengar som möjligt är ingen överraskning. Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner måste ta tag i frågan nationellt, säger Jonas Lindberg (V).

Moderaterna tycker att mittenpolitiken enbart har gjort vården dyrare, inte bättre.

– Vi var många som varnade för denna utveckling när Socialdemokraterna tvingande nätläkarna över länsgränsen till Sörmland, säger Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd.

"Inte vi som styr"

Krys regionchef Joakim Röstlund kommenterar kritiken:

– Vi måste såklart få ersättning så att vår vårdpersonal kan få löner. Det är inte Kry som styr patienter till den ena eller den andra vårdformen. Det är inte heller vi som väljer hur ersättning ska ges för patienter som inte får tid på sin vårdcentral, säger han.

Kry slipper böta 160 miljoner – anmälde konkurrenterna

Tre nätläkarföretag har dömts att betala totalt 26 miljoner i straffavgift för att ha ingått en olovlig annonskartell. Men Kry, som skapade upplägget, slipper undan – som tack för att man skvallrade.

I början på april beslöt Konkurrensverket att Min Doktor, Doktor24 och Doktor.se ska betala en konkurrensskadeavgift på mellan 5 och 15 miljoner kronor vardera, som straff för att ha brutit mot förbudet mot "konkurrensbegränsade samarbete".

Mellan 2020 och 2022 hade företagen, enligt Konkurrensverket, en överskommelse om att inte annonsera på varandras varumärkesnamn på Google – ett sätt att sätta konkurrensen ur spel.

Det innebar att den som letar vårdtjänster inte får samma möjlighet att hitta alternativen till det nätläkarbolag som man sökt efter, vilket enligt Konkurrensverket blir till skada för konsumenterna.

Stockholms län är landets största marknad för nätläkarföretagen, som årligen hämtar hem över 250 miljoner i ersättning från Region Stockholm för digitala vårdbesök.

Patienterna fick inte samma chans att hitta konkurrerande erbjudanden, menar Konkurrensverket.

Patienterna fick inte samma chans att hitta konkurrerande erbjudanden, menar Konkurrensverket.

Mostphotos

Därför slapp Kry undan

Men det fjärde – och största – nätläkarföretaget Kry slipper helt undan böterna, trots att det var Kry som tog initiativ till samarbetet och som kontaktade de andra bolagen med förslaget att begränsa annonseringen.

För Kry skulle böterna egentligen ha blivit sammanlagt 160 200 000 kronor, visar Konkurrensverkets uträkning.

"Kry beviljas eftergift och slipper därmed att betala konkurrensskadeavgift eftersom bolaget på eget initiativ anmälde de otillåtna samarbetena till Konkurrensverket", skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

En särskild regel säger nämligen att det företag som är först med att anmäla ett otillåtet samarbete ska premieras för det.

– Eftergiftsprogrammet är en viktig del av tillsynsverksamheten och bidrar till att avslöja olagliga samarbeten, förklarar Marie Östman, generaldirektör för Konkurrensverket.

Kry: Vi blev oroade

Mitt i har varit i kontakt med alla de berörda företagen. Kry bekräftar att man tog initiativet, men säger att man anmälde annonssamarbetet till Konkurrensverket så fort man förstod att det var fel.

– I december 2021 blev vi oroade över att det skulle kunna ses som konkurrensbegränsande. Sedan dess har vi stöttat myndigheten i dess utredning och respekterar deras resultat, säger Sarah von Euler, chefsjurist hos Kry i ett pressmeddelande.

Nätläkarmarknaden i Stockholm omsätter minst 250 miljoner om året.

Nätläkarmarknaden i Stockholm omsätter minst 250 miljoner om året.

Mostphotos

Martin Lidman, vd på Doktor.se förnekar att hans bolag hade någon överenskommelse med Kry. Skälet att man avstod från att annonsera på Krys varumärkesnamn var rent affärsmässigt – att sådana annonser inte gav resultat.

– Vi har alltid agerat inom lagens ramar och kommer att överklaga, säger han.

Intiativtagare och pådrivare

Även Jonas Vig, vd på Min Doktor, förnekar att man hade något avtal med Kry. Det handlade om "ett mejl från Kry till en enskild medarbetare".

– Man ska inte recensera myndigheters beslut men visst hade de kunnat landa i andra slutsatser, sett till vilken part som var initiativtagare och pådrivare. Utan den aktören hade inte detta ärende existerat, säger Jonas Vig.

Doktor24 har uppgått i Doktor.se och hänvisar till dem för en kommentar.

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Mostphotos/Stefan Källstigen

Kry slipper böta 160 miljoner – anmälde konkurrenterna

Bildade olaglig kartell – och skvallrade på andra vårdappar ✔ Konkurrensverket: Konsumenter blev drabbade

Bakgrund: Dragkampen om nätläkarna

Mot slutet av 2010-talet ökade Region Stockholms kostnader för digitala vårdbesök kraftigt, eftersom nätläkarbolagen hade satt i system att registrera sig i Sörmland där de kunde dra fördel av den så kallade utomlänsersättningen.

Utomlänsersättningen skapades för att den som exempelvis befinner sig på resa ska kunna få vård, men tillämpas även för digital vård över länsgränserna.

2021 försökte M-styret i Region Stockholm få ner kostnaden genom att locka tillbaka nätläkarbolagen med en extraersättning på 300 kronor för varje olistad, digital patient.

Denna extraersättning togs bort i maj 2023 av den nytillträdda mittenkoalitionen, eftersom man ansåg att den missgynnade de vanliga vårdcentralerna.

Region Stockholm driver på för att få bort den digitala utomlänsersättningen helt, vilket kräver beslut på riksnivå.

Källa: Region Stockholm/Mitt i

PetterBeckman
08-550 550 77

Kry slipper böta 160 miljoner – anmälde konkurrenterna

Nyheter

Tre nätläkarföretag har dömts att betala totalt 26 miljoner i straffavgift för att ha ingått en olovlig annonskartell. Men Kry, som skapade upplägget, slipper undan – som tack för att man skvallrade.

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Mostphotos/Stefan Källstigen

Nyheter
Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Mostphotos/Stefan Källstigen

Kry slipper böta 160 miljoner – anmälde konkurrenterna

Bildade olaglig kartell – och skvallrade på andra vårdappar ✔ Konkurrensverket: Konsumenter blev drabbade

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Mostphotos/Stefan Källstigen

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Mostphotos/Stefan Källstigen

Kry slipper böta 160 miljoner – anmälde konkurrenterna

Nyheter

Tre nätläkarföretag har dömts att betala totalt 26 miljoner i straffavgift för att ha ingått en olovlig annonskartell. Men Kry, som skapade upplägget, slipper undan – som tack för att man skvallrade.

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Mostphotos/Stefan Källstigen

Nyheter
Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Kry anmälde konkurrenterna för ett otillåtet annonssamarbete – som man själv hade hittat på.

Mostphotos/Stefan Källstigen

Kry slipper böta 160 miljoner – anmälde konkurrenterna

Bildade olaglig kartell – och skvallrade på andra vårdappar ✔ Konkurrensverket: Konsumenter blev drabbade