Skollikvärdigheten i Sverige minskar och elevers bakgrund väger tyngre för deras prestationer, enligt den senaste PISA-rapporten.
Därför höjer det rödgröna styret nu den socioekonomiska ersättningen till Stockholms skolor med 133 miljoner kronor, motsvarande ungefär tio procent per elev. Totalt tilldelas stadens skolor 1,5 miljarder.
För en skola med stor andel elever med svag socioekonomisk bakgrund innebär det stärkta stödet mellan 5 000 och 60 000 kronor per elev under 2024.
– Nu förstärker vi den socioekonomiska ersättningen ytterligare så de skolor med tuffast förutsättningar kan stärka upp med ännu fler pedagoger, servera frukost eller utöka simundervisningen. De här resurserna behövs, och gör stor skillnad, säger Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd.
Fler klarar skolan
De tre skolorna med högst socioekonomiskt index och därmed högst ersättning är Rågsveds grundskola, Rinkebyskolan och Gullingeskolan.
Rinkebyskolan har fått stödet sedan flera år tillbaka och det har gjort stor skillnad, säger Martin Malmberg, rektor på skolan.
Ett tag användes stödet för att upprätthålla klasser på grund av lågt elevantal. Men i och med att eleverna har ökat har man kunnat lägga pengarna på andra åtgärder.
Martin Malmberg, rektor på Rinkebyskolan.
– Pengarna har gått till att vi i dag har hundra procent behöriga lärare och pedagoger med specialkompetens, säger han.
Även till ett omfattande elevhälsoteam med en kurator, skolsköterska och skolsocionom på heltid.
I år får Rinkebyskolan över 50 000 kronor per elev.
– När vi har nyttjat tillägget på rätt sätt ser vi att vi har fler elever som går ut nian med gymnasiebehörighet, och elevernas meritvärde har ökat från 155 poäng till 206 poäng. För vår del är systemet fantastiskt bra.
"Djupt oansvarigt"
Oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M) är däremot kritisk.
– Vi har det högsta socioekonomiska stödet i landet, ändå ser vi otroliga skillnader i resultat. Innan man vet hur pengarna används och hur det gör störst skillnad så är det djupt oansvarigt att hälla in mer pengar, säger han.
I Hässelbygårdsskolan, som också får över 50 000 kronor per elev, har endast 38 procent godkänt i alla ämnen. Moderaterna menar att man måste utvärdera vad det är som fungerar bättre för Rinkebyskolan.
– Annars sviker man skattebetalarna och de elever som inte får bättre resultat trots att det läggs så mycket pengar på deras utbildning.