”Medan många andra hjälpinsatser har upphört, har Elena outtröttligt fortsatt sitt viktiga arbete och underlättat vardagen för åtskilliga människor. Med ett stort hjärta och ett fantastiskt engagemang har hon fått många Väsbybor att bidra, rensa sina förråd och dela med sig till behövande.”

Så skriver juryn i sin motivering till Årets Väsbybo.

Elena Ernman tillhör den ryska minoritetsgruppen tatarer och har bott i Upplands Väsby sedan 2017. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har hon arbetat med att mobilisera stöd och hjälp, både till ukrainska flyktingar i Sverige och till människor som är kvar i Ukraina.

– Ukraina är i mitt hjärta och har alltid varit, säger hon.

Elena är glad och överraskad och känner sig ödmjuk inför utmärkelsen.

– Någon måste stå för de utsatta och det är min folkgrupp, så det känns naturligt. Jag är humanist och vill fortsätta tro på att vi som medmänniskor måste hjälpas åt på alla möjliga sätt. Ingen ska behöva dö eller skadas i kriget och vårt stöd är jätteviktigt.

Väcka folks medvetande

Hon hoppas kunna dra nytta av utmärkelsen för att försöka väcka folks medvetande.

– Vi lever i en värld där man har skyldighet att kunna klara sig och bistå med hjälp om det uppstår krissituationer.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) är hedersutmärkelsen kommunens sätt att hylla någon som gjort en särskild insats för Väsbyborna eller som bidrar till att sätta Upplands Väsby på kartan. 

– Elena Ernman är med sina insatser en förebild som visar på vikten av att i ord och handling hjälpa en medmänniska i nöd, säger Mathias Bohman.