Solen sprider en försiktig värme över perrongen vid Gullmarsplan. 28-åriga Rachael Dyck från Kanada kliver av tvärbanan och njuter av sin lediga morgon. Årstabon är i startskottet på sin första höst i Sverige.

– För mig handlar det om hitta nya rutiner och sätta tonen för den nya säsongen. Under sommaren har jag badat och solat mycket och nu behöver jag hitta en ny rutin med roliga aktiviteter till hösten. Några mål är att gå till gymmet oftare och prova att gå en konstkurs. Testa något som jag inte gjort förut!

Mette Stridbeck, 59 år, bor på Djurö.

Mette Stridbeck, 59 år, bor på Djurö.

Angie Gray

Vänder på dygnet

Uppe vid t-banespärrarna sitter Djuröbon Mette Stridbeck, 59, och väntar på sin son. Att soltimmarna blir färre behöver inte vara något dåligt, menar hon.

– Varje årstid har sin charm. Många pratar om att det blir så himla mörkt och deppigt, men jag tänker att man får vända på dygnet litegrann. Man fångar dagen och de ljusa timmarna och sen har man jättemycket tid hemma på kvällen som man inte har när man är ute hela tiden på sommaren. Tända ljus, skriva, läsa böcker, spela spel. Det behöver inte vara negativt att det blir mörkare, man gör bara andra saker.

Johan Lundgren, 46 år, med sonen Love Lundgren Giller, 7 år, från Hammarby.

Johan Lundgren, 46 år, med sonen Love Lundgren Giller, 7 år, från Hammarby.

Angie Gray

Semestern är peppen

Inne på Tullfritt Söder avnjuter Hammarbybon Johan Lundgren, 46, en klassisk korv med börd tillsammans med sonen Love Lundgren Giller, 7.

– Jag är alltid peppad inför hösten. När man är ledig blir så blir man rastlös efter ett tag. Sommaren har varit jättebra, vi har rest runt i Sverige och varit på västkusten. Semestern blir peppen inför hösten, jag känner mig utvilad och redo att jobba igen, säger Johan.

– Det känns sådär inför hösten. Det var roligare att vara i Varberg. Men det ska bli kul att träffa kompisarna igen, jag har börjat skolan nu och det känns bra, säger Love.

Peter Hjelm, 73 år, bor i Skarpnäck.

Peter Hjelm, 73 år, bor i Skarpnäck.

Angie Gray

Håller sig sysselsatt

73-åriga Skarpnäcksbon Peter Hjelm ska möta upp en vän för lunch. Sättet att ta sig igenom de mörkare tiderna är att hålla sig sysselsatt.
– Vi har en massa barnbarn, åker ut med båten och tillbringar tid vid fritidshuset. Sommaren har bara runnit iväg, vi har haft fullt upp och det bara fortsätter. Nu kör vi full fart förbi november!

Valeri Fedortsov, 25 år, bor vid Globen.

Valeri Fedortsov, 25 år, bor vid Globen.

Angie Gray

Träning och vitaminer

25-åriga Globenbon Valeri Fedortsov har jobbat i sommar och fortsätter att tugga på i höst.

– Jag tränar och tar vitaminerna som kan behövas när det blir mörkare. Jag tog ingen semester i sommar och fortsätter att jobba nu, med målet att spara pengar. Jag jobbar som personlig assistent, vilket kan vara tungt ibland. Men mestadels inte, jag vill ju jobba med människor och då går det bra.