Kvartsseklet i Kungsträdgården fick ett abrupt slut när TGI Friday´s hyra plötsligt höjdes från 5 till 15 miljoner kronor per år.
Restaurangen lämnade lokalerna sista januari och nu står de tomma.
– Passa på att riva byggnaden och rusta upp parken med gräs, grus och blommor, säger oppositionsborgarråd Dennis Wedin (M).
– Det känns som att de flesta tycker att byggnaden inte är värdig en av de mest attraktiva platserna i Stockholm.
Han föreslår att tomträtten flyttas, delas eller köps tillbaka av Stockholms stad.
Sven Larsson Östergen är ute och går med dottern Henrietta. "Kungsträdgården är ganska bra som det är nu. Förut var det lite ruffigare med klubbar och så, jag minns Dailys. Körsbärsträden blev ett lyft, tidigare var det några kladdiga och saviga träd. Hoppas det blir något trevligt och mer småbarnsvänligt i den gamla restaurangen. Mer grönska vore bra men gräs blir ju lätt geggigt", säger han. Henrietta Östergren en food court.
Pekka Pääkkö
Det är staden som äger marken och företaget Sju Sekel är tomträttsinnehavare. Den nuvarande fastighetsägaren Jakob Johansson köpte Sju Sekel av Apple 2022.
Restaurangen skulle kunna flyttas närmare glaspaviljongerna längs Kungsträdgårdsgatan, samtidigt som den stora scenen byts ut mot en som är lättare att packa upp och ner, menar Dennis Wedin.
– Nu har vi provat det här med om det ska vara amerikanska mobiltelefoner eller dyra milkshakes. Här har vi alla möjligheter att fråga stockholmarna vad de vill se.
S: Får redan rivas
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S), ställer sig frågande till förslaget att riva byggnaden.
– Fastighetsägaren får riva eller bygga om, så länge det följer detaljplanen. Det är tämligen förvirrande vad Wedin menar. Jag antar att ägaren köpt fastigheten efter att ha sett bra möjligheter på platsen, säger han ironiskt.
Att staden skulle köpa eller förhandla om tomten ser han inte som ett alternativ. 2019 erbjöd Apple staden att köpa den för omkring 180 miljoner kronor.
– Varför vill Wedin detta nu och inte 2019 då han satt vid makten? Parken och utvecklingen av den tycker jag är mer intressant, men det är trafiknämnden som ansvarar för det.
Weiming Song, Ning Jazhang från Peking har stämt möte med Benedict Singleton i Kungsträdgården. De känner varandra sedan studenttiden i Lund för 16 år sedan. "Vi är på besök från Peking och träffar gamla vänner. Nu kastar barnen snöbollar medan vi pratar. Det är fint här och borde vara till för allmänheten", säger Ning Jazhang. "Behåll träden och utveckla grönskan. Restaurangen borde vara något mindre kommersiellt, kanske ett trevligt fik. Det vore coolt med en jättestor skejtpark", säger Benedict Singleton.
Pekka Pääkkö
Staden har inga planer på att förhandla med Jakob Johansson om platsen. Det står honom fritt att riva byggnaden, enligt Jan Valeskog.
– Jag antar att fastighetsägaren köpt fastigheten efter att ha sett bra möjligheter.
Dennis Wedin kontrar:
– Jan Valeskog borde tacka Moderaterna för att det inte står en Apple-butik på platsen. Staden behöver inte köpa tillbaka tomträtten, men nu när hyresgästen sagts upp initiera en förhandling och kolla på olika lösningar, som att flytta på tomträtten samtidigt som staden initierar en detaljplaneändring.
Kravaller och klubbar
Kungsträdgården har länge varit en central punkt i Stockholm. Många minns almstriderna, kravallerna och nattklubbarna som drog mycket folk innan Stureplan blev stort nöjescentrum.
– Förut var det lite ruffigare med klubbarna och så, jag minns Daily News. Körsbärsträden blev ett lyft, de har ju blivit en hajp för turister och så. Parken är ganska bra som den är nu, säger Södermalmsbon Sven Larsson Östergren som är ute och promenerar med dottern och barnbarnen.
– Där TGIF låg vore det kanske trevligt med en lite mer småbarnsvänlig restaurang.
Artur Kailbach och Anna Schil från Augsburg utanför München. De har åkt skridskor. "Som turist vet jag inte om jag får ha en åsikt men det vore fint med en ännu större park och lite mer grönska, så kanske borde byggnaden rivas? Det är jättefint och härligt här, vi har åkt skridskor. I München finns Engelska trädgården som är väldigt stor och grön", säger Artur Kailbach.
Pekka Pääkkö
Restaurangbyggnaden Thank god it’s Friday legat i de senaste 25 åren är i dåligt skick. Enligt restaurangens egen besiktning har urin och avföring runnit från trasiga avloppsrör ut under marken. Miljöförvaltningen har nyligen öppnat ett ärende och kontaktat fastighetsägaren för att kunna utreda saken vidare.
Mitt i har sökt fastighetsägaren Jakob Johansson med frågor om fastighetens framtid.
Efter hyreschocken – sista burgaren har serverats på TGI Fridays i Kungsträdgården
Vill du ha friterad kyckling på fredag kan du inte gå till Kungsträdgården längre. Efter den tredubblade hyreshöjningen har TGI Friday's serverat den sista måltiden.
– Flaggskeppet sjunker. Man blir sorgsen, säger ägaren Tony Challma.
Huvudingången är stängd och skåpbilar redo att bistå de sista bråda dagarna står parkerade på trottoaren längs Hamngatan.
Det är TGIF:s näst sista dag och gästerna leds in genom en glasdörr på sidan.
Franchisetagarna sitter vid ett av båsen med fönster ut mot Kungsträdgården. De skakar på huvudet.
– Det är för jävligt. Fridays har funnits här i 25 år. Upp till hundra personer blir av med jobbet, säger Tony Challma.
2022 köpte fastighetsägaren Jakob Johansson tomten av Apple och beslöt att höja hyran från runt 5,5 till drygt 15 miljoner kronor per år. TGIF motsatte sig höjningen, bland annat på grund av lokalernas dåliga skick.
Albin Rännar och Tony Challma tog över TGI Friday's i Sverige efter coronapandemin. Nu tvingas de stänga. "Fastigheten är i uselt skick. Ska någon byta en propp kan det bli barbecue. Det helt livsfarligt för våra anställda", säger Challma.
Pekka Pääkkö
Trots olika försök till medling har det landat i att restaurangen måste lämna lokalen.
Servitörer springer fram och tillbaka med hamburgare, friterad kyckling och sallader. Storsäljarna.
– Det känns jättejobbigt att det stänger. Det här var mitt första jobb när jag kom till Sverige, säger kökschefen Mehmet Savan som arbetat här i nio år.
Några meter bort stinker det avlopp från trappen ner till källaren. Fastigheten är rejält eftersatt. Problem som ägare och hyresgäst länge varit oense om vem som ansvarar för.
Tony Challma pekar på översvämmade golvbrunnar, vattenskadade väggar, svartmögel och takplattor missfärgade av läckande toaletter.
– Avloppen och fettavskiljaren är trasiga. Det är även problem med avrinning av avloppsvatten och och fett.
Fastigheten är i uselt skick, enligt Tony Challma. De har lagat läckor och drag med tejp i flera år.
Pekka Pääkkö
Bästa läget
Mitt i har sökt fastighetsägaten Jakob Johansson. Till Dagens Industri har han uppgett att han inte vill kommentera den tredubblade hyran, men att att det inte kommer att bli något problem att hitta en ny hyresgäst.
– Det är ju Sveriges absolut bästa läge.
Tony Challma tror dock att det kommer att dröja innan den så populära uteserveringen åter är fullsatt. Fastigheten måste fixas och i hyresavtalet står att restaurangen och maten som serveras måste ha en slags ”folklig karaktär”, öppet året runt och inte ta vilka priser som helst.
Han går ut på baksidan. Uteserveringen mot fontänen har precis monterats ner. En nödutgångsskylt hänger i sladden.
TGIF hade fram till nyligen fem restauranger i Sverige, tre av dem i Stockholm men den i Gamla stan stänger också snart. Täby blir ensamt kvar.
Planen är att öppna en ny i Södertälje hösten 2025.
– Nu kommer det att bli jättetufft. Flaggskeppet sjunker, risken finns att att Fridays försvinner från Sverige.
"Det känns skit", säger Emil Wallén som jobbat här i två år. "Nu ska jag väl plugga eller skaffa något nytt jobb."
Pekka Pääkkö
Sju sekel i Kungsträdgården
2015 köpte techjätten Apple fastigheten Sju Sekel 1 för knappt 130 miljoner kronor. Planen var att riva byggnaden och ersätta med en flaggskeppsbutik. De hade fått klartecken från Stockholms stads politiker som sedan ändrade sig.
2022 köpte Jakob Johansson fastigheten genom sitt företag Maelir för en okänd summa pengar som tros ligga runt 140 miljoner kronor. Johansson vill tredubbla hyran från 5,5 till 15 miljoner kronor.
2023 beslutar hyresnämnden att TGI Friday's måste lämna fastigheten.
2024 Den 31 januari stänger TGI Friday's sin restaurang i Kungsträdgården.
Källa: Mitt i, Fastighetsvärlden, Dagens Industri
Turerna med flera tvister
Det pågår flera tvister samtidigt om fastigheten Sjuk Sekel 1 i Kungsträdgården:
Apple tog över fastigheten i Kungsträdgården 2015. Sedan dess har både tidigare och nuvarande ägare påpekat stora brister i underhållet. Problemen har gått i arv och inte åtgärdats.
Sedan 2017 pågår en tvist som gäller både underhållet, utebliven uteservering och glasskiosker. Där är kravet uppe i 40 miljoner kronor.
Utöver tvisten sedan 2017 har TGIF sagt att de kommer att lämna in en stämningsansökan för indirekt besittningsskydd om cirka 100 miljoner kronor. TGIF kommer alltså kräva pengar för bland annat uteblivna intäkter och avtal de tvingats bryta i förtid med bryggerier, leverantörer och andra företag.
Källa: Mitt i
Albin Rännar och Tony Challma tog över TGI Friday's i Sverige efter coronapandemin. Nu tvingas de stänga. "Fastigheten är i uselt skick. Ska någon byta en propp kan det bli barbecue. Det helt livsfarligt för våra anställda", säger Challma.
Pekka Pääkkö
Efter hyreschocken – sista burgaren har serverats
Efter hyreschocken – sista burgaren har serverats på TGI Fridays i Kungsträdgården
Vill du ha friterad kyckling på fredag kan du inte gå till Kungsträdgården längre. Efter den tredubblade hyreshöjningen har TGI Friday's serverat den sista måltiden.
– Flaggskeppet sjunker. Man blir sorgsen, säger ägaren Tony Challma.
Huvudingången är stängd och skåpbilar redo att bistå de sista bråda dagarna står parkerade på trottoaren längs Hamngatan.
Det är TGIF:s näst sista dag och gästerna leds in genom en glasdörr på sidan.
Franchisetagarna sitter vid ett av båsen med fönster ut mot Kungsträdgården. De skakar på huvudet.
– Det är för jävligt. Fridays har funnits här i 25 år. Upp till hundra personer blir av med jobbet, säger Tony Challma.
2022 köpte fastighetsägaren Jakob Johansson tomten av Apple och beslöt att höja hyran från runt 5,5 till drygt 15 miljoner kronor per år. TGIF motsatte sig höjningen, bland annat på grund av lokalernas dåliga skick.
Albin Rännar och Tony Challma tog över TGI Friday's i Sverige efter coronapandemin. Nu tvingas de stänga. "Fastigheten är i uselt skick. Ska någon byta en propp kan det bli barbecue. Det helt livsfarligt för våra anställda", säger Challma.
Pekka Pääkkö
Trots olika försök till medling har det landat i att restaurangen måste lämna lokalen.
Servitörer springer fram och tillbaka med hamburgare, friterad kyckling och sallader. Storsäljarna.
– Det känns jättejobbigt att det stänger. Det här var mitt första jobb när jag kom till Sverige, säger kökschefen Mehmet Savan som arbetat här i nio år.
Några meter bort stinker det avlopp från trappen ner till källaren. Fastigheten är rejält eftersatt. Problem som ägare och hyresgäst länge varit oense om vem som ansvarar för.
Tony Challma pekar på översvämmade golvbrunnar, vattenskadade väggar, svartmögel och takplattor missfärgade av läckande toaletter.
– Avloppen och fettavskiljaren är trasiga. Det är även problem med avrinning av avloppsvatten och och fett.
Fastigheten är i uselt skick, enligt Tony Challma. De har lagat läckor och drag med tejp i flera år.
Pekka Pääkkö
Bästa läget
Mitt i har sökt fastighetsägaten Jakob Johansson. Till Dagens Industri har han uppgett att han inte vill kommentera den tredubblade hyran, men att att det inte kommer att bli något problem att hitta en ny hyresgäst.
– Det är ju Sveriges absolut bästa läge.
Tony Challma tror dock att det kommer att dröja innan den så populära uteserveringen åter är fullsatt. Fastigheten måste fixas och i hyresavtalet står att restaurangen och maten som serveras måste ha en slags ”folklig karaktär”, öppet året runt och inte ta vilka priser som helst.
Han går ut på baksidan. Uteserveringen mot fontänen har precis monterats ner. En nödutgångsskylt hänger i sladden.
TGIF hade fram till nyligen fem restauranger i Sverige, tre av dem i Stockholm men den i Gamla stan stänger också snart. Täby blir ensamt kvar.
Planen är att öppna en ny i Södertälje hösten 2025.
– Nu kommer det att bli jättetufft. Flaggskeppet sjunker, risken finns att att Fridays försvinner från Sverige.
"Det känns skit", säger Emil Wallén som jobbat här i två år. "Nu ska jag väl plugga eller skaffa något nytt jobb."
Pekka Pääkkö
Sju sekel i Kungsträdgården
2015 köpte techjätten Apple fastigheten Sju Sekel 1 för knappt 130 miljoner kronor. Planen var att riva byggnaden och ersätta med en flaggskeppsbutik. De hade fått klartecken från Stockholms stads politiker som sedan ändrade sig.
2022 köpte Jakob Johansson fastigheten genom sitt företag Maelir för en okänd summa pengar som tros ligga runt 140 miljoner kronor. Johansson vill tredubbla hyran från 5,5 till 15 miljoner kronor.
2023 beslutar hyresnämnden att TGI Friday's måste lämna fastigheten.
2024 Den 31 januari stänger TGI Friday's sin restaurang i Kungsträdgården.
Källa: Mitt i, Fastighetsvärlden, Dagens Industri
Turerna med flera tvister
Det pågår flera tvister samtidigt om fastigheten Sjuk Sekel 1 i Kungsträdgården:
Apple tog över fastigheten i Kungsträdgården 2015. Sedan dess har både tidigare och nuvarande ägare påpekat stora brister i underhållet. Problemen har gått i arv och inte åtgärdats.
Sedan 2017 pågår en tvist som gäller både underhållet, utebliven uteservering och glasskiosker. Där är kravet uppe i 40 miljoner kronor.
Utöver tvisten sedan 2017 har TGIF sagt att de kommer att lämna in en stämningsansökan för indirekt besittningsskydd om cirka 100 miljoner kronor. TGIF kommer alltså kräva pengar för bland annat uteblivna intäkter och avtal de tvingats bryta i förtid med bryggerier, leverantörer och andra företag.
Källa: Mitt i
Albin Rännar och Tony Challma tog över TGI Friday's i Sverige efter coronapandemin. Nu tvingas de stänga. "Fastigheten är i uselt skick. Ska någon byta en propp kan det bli barbecue. Det helt livsfarligt för våra anställda", säger Challma.
Pekka Pääkkö
Efter hyreschocken – sista burgaren har serverats
Kiss och bajs rinner ut under Kungsträdgården
De eftersatta avloppsrören och fettavskiljaren läcker rätt ut i backen. Det finns risk att det blandas in i Kungsträdgårdens fontän, menar TGI Friday's ägare.
Stanken från avloppen känns redan i trappen ner till källaren. En del av golvet är översvämmat av vatten som kommit upp ur golvbrunnar. Besiktningsprotokollen visar hur eftersatt underhållet varit på TGI Friday's som nyligen lämnade Kungsträdgården. Fettavskiljare och avlopp är trasiga och kiss, bajs och smutsigt vatten rinner rätt ut i marken under restaurangen, enligt protokollet.
– Det finns en risk att det rinner ut och blandas med vattnet i fontänen. Barn och hundar leker ju där hela tiden, säger Albin Rännar, vice vd på American Bistro Sweden som driver TGIF i Sverige.
Läckande rör som tätats med tejp och toaletter som läcker ner i källarens takplattor är några av de problem TGI Fridays dragits med i flera år.
Pekka Pääkkö
I ett elskåp visar vd:n Tony Challma tjocka elkablar som ligger under vatten. På frågan varför de fortsatt driva restaurangen och inte själva kontaktat Stockholms stad svarar han att det är hyresvärden som ansvar för problemen och äger avtalet med kommunen.
– Vi hade kunnat göra det men hoppades verkligen på att komma överens med hyresvärden. Kontrakten har varit korta och vi har inte vetat om vi skulle få vara kvar. Hade vi stängt och betalat för att fixa det själva, fast det inte är vårt ansvar, hade vi inte fått tillbaka pengarna.
Franchisetagarna Albin Rännar och Tony Challma menar att fastighetsägaren Maelir ansvarar för att åtgärda problemen i lokalerna. "Vi funderar på att anmäla miljöbrott", säger Tony Challma.
Pekka Pääkkö
Renoverades 1999
Thank God it's Friday tvingades nyligen flytta efter drygt 25 år i Kungsan. Hyresnämnden avgjorde nyligen en tvist mellan hyresgästerna och den nya fastighetsägaren Jakob Johansson genom företaget Maelir, som höjt hyran från 5 till 15 miljoner kronor per år.
"Fastigheten renoverades av Skanska 1999. Enligt sedan dess gällande hyresavtal åligger det hyresgästen att stå för inre underhåll samt underhåll av fasad. Det är vanligt förekommande när en hyresgäst hyr ett helt hus", skriver Jakob Johansson i ett mejl.
Kraftiga elkablar täcka av vatten som läckt in i TGI Fridays källare.
Pekka Pääkkö
"Vår tekniska förvaltare Bravida har enligt vår bedömning skött sitt arbete enligt detta och på ett bra sätt. Bravida har även tillsammans med oss bedömt situation med rör och fettavskiljare, och vi kan bestämt ta avstånd från hyresgästens bedömning och påstående. Givetvis har vi initierat en egen analys av fastighetens tekniska status nu när hyresgästen avflyttat".
Stockholms stads miljöförvaltning och Stockholm vatten och avfall svarar båda att de inte känner till frågan.
– Det är inget vi har något ärende kring. Vi håller dock på att undersöka närmare vad det rör sig om och det kan bli så att vi öppnar ett ärende längre fram, säger Lovisa Wihk, presskontakt på miljöförvaltningen.