En eftermiddag i december 2020. Solen har gått ner och det börjar bli mörkt ute.
I stadens Tyck till-app skriver Carina Karlsson att hon och hennes två små barn alla tre hade reflexer och microled-lampor på kläderna den här eftermiddagen, för att synas i trafiken.
Nu är de alla tre på väg över det här övergångsstället på Spångavägen, strax innan busshållplatsen Salixvägen.
Sekunderna innan har Carina Karlsson bedömt att de kunde gå över gatan, utan risk, det kom ju inga bilar nere från Brommaplan.
Det visar sig vara en from förhoppning.
I Tyck till-appen skriver Carina Karlsson:
"Halvvägs över blir vi stående mitt i gatan då tre bilar vägrade stanna för oss. Så där står jag med två små barn mitt i vägen och inga bilar släpper över oss."
Händelsen är inte unik för henne och barnens del. Carina Karlsson bedömer att de har blivit stående på liknande sätt i mittsträngen cirka fem gånger under åren.
"Till exempel så tappade min dotter sin napp och vi vände oss om för att plocka upp den, då hade bilen redan börjat köra."
Hon tillägger:
"Man hinner knappt gå över förrän bilarna börjar köra bakom en."
"Vi måste gå över där"
Sedan 16 år har Carina Karlsson gått över Spångavägen på det här övergångsstället, till och från familjens parkering som ligger på andra sidan.
– Vi måste gå över där, säger Carina Karlsson, som inte vill vara med på bild i tidningen.
Vid ett annat tillfälle tappade ett av barnen nappen när de var på väg över övergångsstället. Carina Nilsson tvingades att vände sig om för att plocka upp nappen, bilen som stannat körde då i väg bakom henne.
Anders Gustfsson
Under alla år har hon haft synpunkter på övergångsstället. Till Mitt i skickar Carina de senaste sex anmälningarna hon gjort till stadens Tyck till-app om övergångsstället, enbart från 2020 fram till hösten 2024.
Gupp, avsmalning. Jag vet inte vad man skulle kunna göra. Nu har man sänkt till 40 km/timmen men det leder inte till så jättemycket.
I ett svar Carina Karlsson fick från trafikkontoret i januari 2022 skrev trafikkontoret att kontoret tittade på möjligheten att anlägga en refug i mitten av övergångsstället på Spångavägen.
Nu senast, hösten 2024, blev svaret från trafikkontoret ett beklagande, att det är "tråkigt att alla förare" inte följer trafikreglerna. Trafikkontoret bollar därefter över till polisen, att det är polisen som ansvar för övervakningen av trafikreglerna.
Trafikkontoret gav för tre år sedan ett halvt löfte om att åtgärda övergångsstället på Spångavägen, som ligger i höjd med busshållplatsen Salixvägen. Inget har hänt.
Anders Gustafsson
Trafikkontoret skriver vidare att kontoret bedömer att sikten är tillräckligt god för att man som förare ska kunna se om någon befinner sig på övergångsstället:
"I dagsläget har vi inga planer för att åtgärder på platsen."
Victor Zetterman bor i närheten av övergångsstället och brukar korsa Spångavägen den vägen.
Victor Zetterman, Bromma: "Man behöver vara vaksam när man ska gå över det här övergångsstället, biltrafiken är aggressiv. Jag brukar få vänta in två eller tre bilar innan någon bil stannar och släpper över mig. Kanske ett fartgupp kan vara en lösning på den här platsen."
Anders Gustafsson
– Man behöver vara vaksam när man ska gå över det här övergångsstället, biltrafiken är aggressiv. Jag brukar få vänta in två eller tre bilar innan någon bil stannar och släpper över mig. Kanske ett fartgupp kan vara en lösning på den här platsen, säger Victor Zetterman.
Eva Eriksson bor en bit längre bort, i Beckomberga. Där går hon över ett annat övergångsställe över Spångavägen och hon har en annan erfarenhet av att passera över den trafikerade gatan:
Eva Eriksson, Beckomberga: "Jag brukar gå över på ett övergångsställe längre bort på Spångavägen, i Beckomberga. Där brukar bilarna stanna när man ska gå över."
Anders Gustafsson
– Jag brukar gå över på ett övergångsställe längre bort på Spångavägen, i Beckomberga. Där brukar bilarna stanna när man ska gå över, säger Eva Eriksson.
Carina Karlsson, som bor vid det första övergångsstället, beskriver trafikmiljön vid övergångsstället som komplex, med biltrafik, busstrafik, fotgängare, cyklister.
– Det är träd i mitten av vägen med körbanor på båda sidor om trädallén. Sedan är det cykel- och gångbana på ena sidan och parkerade bilar på andra sidan, och efter det så blir vägen väldigt, väldigt bred och den är väldigt rak hela vägen från Brommaplan, så är det en raksträcka.
Har du något förslag?
– Gupp, avsmalning. Jag vet inte vad man skulle kunna göra. Nu har man sänkt till 40 km/timmen men det leder inte till så jättemycket. Man har gjort gupp på andra ställen så jag förstår inte varför man inte skulle kunna göra det även här.