Nu står det klart att åldersgränsen på 15 år för att köra A-traktor blir kvar. Det kom EU-parlamentet och medlemsländerna överens om under natten till tisdagen den 25 mars.
Det är något som epa-förarna Sabina Arntsen, 16 och Felicia Stenlund, 17 gläds över.
– Jag tycker det är bra att den förblir så som den var. Man vill ju ha så mycket av epa-tiden som möjligt, säger Felicia Stenlund.
Skärpta krav
I samband med beslutet ställs det däremot skarpare krav för de som vill köra A-traktor. Enligt uppgörelsen ska förarna ha B1-körkort, fått godkänt på ett teoriprov och ha klarat uppkörningen.
– Det är bra att en körlärare får se att man behärskar en bil. Det är ett tungt fordon och det är stor skillnad mellan automatväxlad moppe och att köra en personbil. Även fast den inte går så snabbt, säger Sabina Arntsen.
Både Felicia Stenlund och Sabina Arntsen har varit med om att andra bilister blinkar åt dem: "Men ibland tackar de med helljus när de kör förbi. Då blir man i stället glad", säger Felicia Stenlund.
Erik Lejdelin
Men snart kommer eporna faktiskt att susa förbi något snabbare på vägarna. I beslutet höjs maxhastigheten från 30 kilometer till 45 kilometer i timmen.
– Då kanske man slipper alla andra trafikanter som stör sig på en när man inte är ett lika stort hinder. Det blir snällare för medtrafikanter och då kanske de blir snällare mot mig också, säger Felicia Stenlund och skrattar.
Hur upplever ni att andra trafikanter behandlar epa-förare?
– Inte så bra. Ibland tutar vissa och blinkar. Men det finns ju inget jag kan göra, jag kan inte köra fortare. Man gör det man kan för att inte vara i vägen.
Sabina Arnsten instämmer.
– I början blev jag mest stressad men nu blir jag arg. Och mindre sugen på att flytta på mig.
Rekordmånga epor
Trots att epa-ungdomarna inte är jättemånga i Järfälla sett till andra kommuner i Stockholm har fordonen blivit allt fler. De senaste fem åren har antalet epa-bilar, eller A-traktorer som det egentligen heter, ökat från 27 stycken till 55 bilar i fjol, enligt statistik från Trafikanalys.
Både Felicia Stenlund och Sabina Arntsen förstår tjusningen.
– Det är skönt att kunna ta sig runt själv utan att vara bunden till vissa tider och sånt. Det är mer frihet, säger Sabina Arntsen.
Även fast epa-kulturen inte riktigt hittat till Järfälla, finns det en gemenskap säger Felicia Stenlund.
– Man träffar många nya människor och har något gemensamt. Det är speciellt viktigt för de som bor långt från affärer eller skola att kunna ta sig runt när kollektivtrafiken inte går.
Ser ni några risker med att åldersgränsen så låg?
– Det är klart att det alltid finns risker när det är barn som kör fordon. Men jag tycker allt det bra överväger risken, det finns ju risker med att köra vanlig bil också.
Felicia Stenlund har haft sin epa sedan hon fyllde 15. Det bästa med bilen är friheten och att slippa vara bunden till bussens tidtabell.
Erik Lejdelin
Beskedet om att behålla åldersgränsen kommer efter stora påtryckningar från svenska politiker i EU. Det definitiva godkännandet väntas inom kort i EU-parlamentet och ministerrådet.