Hotellpersonal håller på att duka undan frukosten med muffins, pålägg och juice från den stora bardisken medan de tre kockarna droppar in.
De kokar kaffe och sätter sig vid ett av borden med vit duk. I köket borras det och fixas med brandskydd.
– Vi har inget med hotellet att göra, men de får låna delar av köket när vi inte är här, säger Joakim Mering.
Joakim Mering kommer senast från Mathias Dahlgrens Matbaren, Jesper Skemark från Bar Nimes och Daniel Gunneriusson från Gaia matbar i Midsommarkransen.
Emil Salmaso
Oäktingar
Att göra pasta och raguer står nu på schemat för honom, Daniel Gunneriusson och Jesper Skemark. De tre har jobbat länge inom krogbranschen. Det var så de lärde känna varandra, men det är första gången någon av dem öppnar eget.
Och eftersom de är tre svenskar som gör italiensk mat på sitt sätt fick namnet bli detsamma som ett italienskt vin blandat med franska druvor ibland kallas: Bastardo.
– Man är nästan övertaggad! Nu vill vi bara visa upp maten för alla och att folk i kvarteret ska hitta hit, säger Daniel Gunneriusson.
Bastardo har öppet onsdagar till söndagar.
Emil Salmaso
Det blev snabbt tydligt att folk redan vet var Clas på hörnet ligger.
– Vi har blivit väldigt välkomnade i området. Första gången vi var här och kollade in stället i somras kom två par in och frågade om lunchen var öppen, säger Jesper Skemark och skrattar till.
Kocken Massimo Bottura har fått tre Michelinstjärnor och en grön stjärna. Hans restaurang Osteria Francescana har klassats som en av de 50 bästa i världen.
Emil Salmaso
Anrikt hotell
Husmanskosten och anorna från 1700-talet andas fortfarande bakom de nymålade väggpanelerna toppade med mässing och ljusslingor.
Men nu går det från pannbiff till pappardelle. Det var enkelheten i den sydeuropeiska matlagningen som lockade, och varken den historiska byggnaden eller att det öppnat flera italienska krogar den senaste tiden kunde hindra dem.
– Det har alltid funnits många italienska restauranger i Stockholm. På Östermalm är det ju en ny i varje hörn. Men det känns som att många har samma sak – samma carbonara, säger Jesper Skemark.
– Vi vill laga mat som tar tid och har bra råvaror. Perfektion i enkelheten, säger Daniel Gunneriusson.
Clas på hörnet har fått klartecken att bygga en ny flygel mot Monica Zetterlunds park. Det påverkar inte Bastardo som kommer ha uteservering på innergården.
Emil Salmaso
De menar att det har gått allt bättre för krogbranschen pandemin. Samtidigt visar statistik från SCB att det, trots återhämtningen, varit kräftgång för restauranger på grund av prisökningar. Men att få ner kostnaderna är något de hela tiden jobbar med.
– Det är en ständig jakt på bra råvaror. Man får hålla sig till säsong. Vi tror på vår idé och att vi gör det i rätt tid, säger Jesper Skemark.
Bastardo slog nyligen upp dörrarna för middagsgäster. Till våren planerar de att även hålla öppet för luncher.
"Det är en ständig jakt på bra råvaror. Man får hålla sig till säsong", säger krögaren Jesper Skemark.
Johan Eriksson
Ilska bland grannarna när Clas på hörnet byggs ut
Planerna på att bygga ut klassikern Clas på hörnet har godkänts. Grannarna är allt annat än nöjda.
– Ett grönt hav, det är helt fantastiskt! Då är det mycket folk här och barn från förskolor i området leker, säger grannen Matti Siljander och sveper med handen över trädtopparna i Monica Zetterlunds park.
Askarna står precis vid gränsen till Clas på Hörnet och måste tas ner om värdshuset byggs ut. Flera personer på seniorboendet Väduren har motsatt sig planerna, en granne har i en tidigare intervju med Mitt i uppgett att han ska klättra upp i träden för att stoppa planerna om de får grönt ljus.
– Vi får se hur det blir med det. Men vi ska kämpa, säger Matti Siljander.
Clas på hörnets tillbyggnad, sett från Monica Zetterlunds park.
Stockholms stad/Winroth arkitekter
Krogen har gått dåligt länge och för ett år sedan uppgav fastighetsägaren Vasaparken Fastighets AB att 17 hotellrum är för få.
– Pandemin gjorde det svårt. Det är en fantastisk plats med historia. Vår vision är att Clas på hörnet ska återta sin gastronomiska plats i Stockholm, sa fastighetsägarens representant Susanne Rosjö.
Den nya flygelns yttergavel ska enligt planerna hamna några meter från grannarnas balkonger och vardagsrumsfönster.
– Det är nästan bara att sträcka ut handen och säga god dag. Det är fin arkitektur men jag tycker att det känns för jäkligt, säger Matti Siljander.
Politiker ska besluta
Efter ett år av samråd och granskning har stadsbyggnadskontoret godkänt planerna på att riva rotundan, bygga ett restaurangkök samt hotellrum på en och en halv våning.
Illustrationsbild över den nya flygeln på Clas på hörnet.
Stockholms stad/Winroth arkitekter
Byggplanerna blir offentliga den 16 mars. Veckan därpå tas de upp i stadsbyggnadsnämnden.
– Vi tycker att det är ett väl avvägt projekt för att utveckla Claes på hörnet. Både att det skyddar och bevarar den viktiga kulturen det är, samtidigt som det går att göra något bättre av platsen, säger stadsplaneraren Martin Bretz.
Flygeln ska byggas i rött trä och likna delen från 1980-talet. Framför fönstren sätts ribbor.
– För att det inte ska bli så mycket insyn till hotellet men inte lysa för mycket från fönstren ut till parken heller.
Värdshuset är blåmärkt, alltså klassat med det högsta kulturhistoriska värdet.
Britta, 81, och Matti, 88, Siljander flyttade från Mälarhöjden och till Roslagsgatan för elva år sedan.
Johanna Wallén
En av de största invändningarna mot bygget är att man inte skulle se värdshuset från Monica Zetterlunds park.
Askarna fälls oavsett
– Historiskt är det inte alltid man har sett byggnaden från till exempel Roslagsgatan. Det har ibland varit andra byggnader i vägen. Vi har vägt en ny restaurangverksamhet mot kulturmiljön. Det kan nog bli en väldigt trevlig kvarterskrog.
Clas på hörnet och Monica Zetterlunds park i början av mars 2023.
Privat
De rödlistade askarna planterades på 2000-talet och kommer troligen att tas ner oavsett om planerna godkänns eller inte.
De står för nära tomtgränsen och borde inte ha planterats från första början, menar Martin Bretz som anser att fruktträd hade varit bättre.
– Det är väldigt fina träd. Men arboristen i utredningen menar att de kommer att behövas tas ner i framtiden ändå, de flesta askar i Stockholm blir sjuka till slut.
Staden ville riva Clas på hörnet
Värdshusets nuvarande byggnad i putsad fasad uppfördes 1784, som danssalong.
Innan dess låg ett värdshus med samma namn på tomten.
På 1830-talet fanns där ett kolerasjukhus och under större delen av 1900-talet var huset plats för ett åkeri och renhållningsbolag.
Fastigheten har den högsta kulturminnesklassningen.
1973 ville staden riva allt och bygga nya bostäder. En förening i syfte att rädda byggnaden lyckades med sin uppgift och 1976 beslöts att spara huset.
Från 1984 är där åter krog- och hotellverksamhet även om den just nu ligger i träda.
Monica Zetterlunds park invigdes 2006. Parken är uppkallad efter sångerskan och skådespelaren som vid sitt frånfälle 2005 bodde i närheten.
Källa: Mitt i
Byggplaner. Clas på hörnet är de två mindre husen på bilden. Nybygget är planerat att vara på ytan där de gröna containrarna står. Lusthuset mitt på gården ska bort.
Foto: Pekka Pääkkö