Läppstift på, klackar på. Dragkedja upp och ett sista piff på sminket. Liberalernas Jan Jönsson som i valrörelsen marknadsförde sig själv som "Gängens värsta fiende" har förvandlats till en dragqueen i full mundering.

Jan Jönsson i full dragqueen-stil.

Jan Jönsson i full dragqueen-stil.

Robin Bäckman

– Jag vill visa att dragqueens är helt ofarlig för både vuxna och barn, däremot har intolerans och populism krossat många individers drömmar genom historien, säger han i ett pressmeddelande.

Tillsammans med vinnaren av Drag Race Sverige, Adam "Thunderpussy" Risberg, har därför Jan Jönsson genomgått förvandlingen och provar att läsa sagor för barn. Tidningen QX följde med och i intervjun förklarar Jan Jönsson hur han ser på kritiken som Dragqueens fått den senaste tiden, och hur den amerikanska delstaten Montana nu förbjuder sagostunder för barn med Dragqueens.

Jan Jönsson tog hjälp av Adam "Thunderpussy" Risberg som vann Drag race Sverige.

Jan Jönsson tog hjälp av Adam "Thunderpussy" Risberg som vann Drag race Sverige.

Robin Bäckman

– Även i Europa går flera länder i en HBTQ+fientlig riktning, så det är inte läge att vara tyst och tro att det kommer blåsa bort. Vi kommer att få se friheter som vi kämpat för i årtionden tas bort, och då gäller det att alla, oavsett läggning, står emot, säger Jan Jönsson till tidningen.