Det finns zon A, zon B, zon C och zon D – stadens olika avgiftszoner som talar om hur mycket det kostar att använda mark till att arrangera evenemang eller försäljning på.
Men så finns också en bubblare på listan, zon W, där W står för "Wasted space" – bortkastad yta.
Här har staden identifierat undanskymda eller otrygga platser som skulle behöva aktiveras, och därför gjort dem helt gratis för aktörer att hyra.
Sedan tidigare finns tolv ställen på listan. Häromveckan rapporterade Mitt i exempelvis om att Tanto tillkommit. Nu har staden identifierat ytterligare en: Jan Stenbecks torg, som ligger precis utanför Kista galleria.
– Det är en plats där det visserligen rör sig mycket folk, men som vi känner att vi vill aktivera mer. Tvärbanan kommer komma hit men har blivit uppskjuten i några år, och vi vill möjliggöra för aktörer som kanske inte har så starka finansiella muskler att göra något riktigt bra av platsen så länge, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd.
Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd.
Klara B Orreteg
För alla plånböcker
En foodtruck, ett kulturevenemang eller någon rolig aktivitet – bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra, men den som vill anordna något evenemang i en zon W får söka tillstånd hos polisen precis som vanligt. Sedan måste även staden ge sitt godkännande.
Lars Strömgren hoppas att gratishyran kan bidra till att aktörer inte tänker lika mycket kring att allt ska generera stora intäkter, och att det offentliga rummet ska få handla om mer än konsumtion.
– Det handlar om att göra Stockholm till en mer grön, levande, trygg och barnvänlig stad där alla trivs och mår bra. Vi vill möjliggöra för kreativa idéer och att det offentliga rummet ska bidra till att staden är levande dygnets alla timmar. Man ska, oavsett ålder och plånbok, kunna ta del av staden, säger Lars Strömgren.
Jan Stenbecks torg ligger precis utanför Kista galleria.
Christian Lärk
Något galet
Vad skulle Lars Strömgren själv vilja se på Jan Stenbecks torg? Något lekfullt och spännande för yngre att utforska tillsammans med föräldrar eller släktingar är hans första tanke, säger han, gärna något med inslag av kultur.
– Men jag tänker att vi vill uppmuntra en "bottom-up approach" – gärna idéer vi själva inte skulle kommit på. Jag hoppas på något lite galet, gärna nyskapande saker som bidrar till närmiljön, säger han.