Det var i höstas som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, föreslog att jästproduktionen i Rotebro ska klassas som riksintresse för Sveriges totalförsvar.

– Anläggningen är av avgörande betydelse för Sveriges livsmedelsförsörjning och har på så vis har betydelse för vårt civila försvar, säger Annika Elmgart, avdelningschef på MSB.

Bedömningen gjordes i samverkan med Livsmedelsverket, som också anser att verksamheten är nödvändig för totalförsvaret.

– Om importen av mat till Sverige skulle minska eller strypas i händelse av kris eller krig, kommer spannmål att stå för stor del av vår livsmedelsförsörjning. För att vi ska kunna använda spannmålet till fullo behövs jäst, säger Mats Johansson, chef för Livsmedelsverkets enhet för livsmedelsförsörjning.

Kommunen har yttrat sig

Om MSB beslutar att området ska utgöra riksintresse så innebär det att kommunen i sin samhällsplaneringen måste ta hänsyn till att jästproduktionen inte påtagligt skadas eller omöjliggörs av förändringar i närmiljön.

Nyligen antogs ett yttrande i kommunstyrelsen.

Kommunen håller med MSB om Jästfabrikens nationella betydelse och anser att ett skydd av livsmedelsförsörjningen ”skulle gå i linje med kommunens strategiska mål för det civila försvaret”. Man tillägger att anläggningen även är en stor och viktig del av det lokala näringslivet.

Dock är det även viktigt, menar Sollentuna, att riksintresset inte undanröjer vikten av att miljö- och hälsoskyddskrav ställs på verksamheten. Även den påverkan riksintresset får på direkt angränsande markområden måste lyftas fram, anser kommunen.

Man frågar sig också om MSB har bedömt konsekvenserna för övriga riksintressen, så som kommunikationer. Risken finns, menar kommunen, att en eventuell framtida breddning av Ostkutsbanan och E4 kan behöva underordnas riksintresset jästfabriken, eftersom riksintressen för totalförsvaret går före andra riksintressen.

Lukten ett problem

Kommunens tolkning är att riksintresset går att kombinera med stadsutveckling i Rotebro och att det inte innebär några begränsningar för rekreation och vistelse i området men det förutsätter, menar man, att Jästbolaget vidtar åtgärder för att minska sin påverkan på omgivningen vad gäller lukt, buller och vibrationer.

Kommunen får regelbundet in klagomål om lukt från invånare i Rotebro. En utökning av verksamheten utan åtgärder för luktminskning kan enligt kommunen ”antas påverka befintlig bostadsbebyggelse i Rotebro centrum”.

Om riksintresseanspråket skulle påverka möjligheterna att utveckla mark i Rotebro, både privat och kommunens egen, så är det enligt kommunen ”svårt att uppskatta hur stor den ekonomiska konsekvensen skulle bli”.

– Vi som kommun ser farhågor med att marken kommer att vara som den är under oöverskådlig framtid, och att det påverkar våra möjligheter att utveckla områden i närheten, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekberg (L).