Mälaröarnas riksteaterförening får 12 000 kronor i bidrag till årets uppsättning av Visfestivalen vid Tappströmskanalen.

Festivalen, som har funnits i åtta år under olika namn, anordnas av Mikke Lillman. Han är medlem i teaterföreningen och även ersättare för Vänsterpartiet i kultur- och fritidsnämnden som klubbade igenom bidragsbeslutet.

– Jag är såklart jävig i den frågan så jag anmälde det och gick ut ur rummet när det ärendet kom upp.

Åttonde upplagan av visfestivalen kommer till bryggan i Tappströmskanalen i sommar.

Åttonde upplagan av visfestivalen kommer till bryggan i Tappströmskanalen i sommar.

Lolita Ray

Att pengarna kommer in betyder att artisterna får betalt. Festivalen har nämligen inga biljettintäkter.

– Vi håller ju till nere vid bryggorna i Tappströmskanalen och det är en allmän plats, så det går inte att spärra av. Alla är välkomna att komma förbi. Vill man swisha ett bidrag så gör man det efter vilja och förmåga, säger Mikke Lillman.

Spelar utan gage

Men även utan beviljat bidrag hade festivalen blivit av.

– Artisterna vet om att det vissa år inte blir något gage. Mycket av det här är helt ideellt. Jag tar själv aldrig något, utan gör det för att jag tycker det är så jävla roligt.

Artisterna som är klara för festivalen är bland annat Lolita Ray, Annika Stigmark, Billey Shamrock och Kerstin Toviosdotter.

Lolita Ray spelar på festivalen i år igen.

Lolita Ray spelar på festivalen i år igen.

Mikke Lillman

Spelar gör också Pierre Ström, som på 60-talet var med och formade den svenska visscenen och var nära vän med Cornelis Vreeswijk.

– Ekerö var ju Cornelis första hem i Sverige och vistraditionen är stark här på flera sätt. Genom visfestivalen har vi satt tillbaka Ekerö på viskartan, säger Mikke Lillman.