En ny bastu har varit på tapeten länge. Stadsdelsnämnden hade ett förslag om det på ett sammanträde 2020, men då blev det inte av.

– Att det nu blir av är jätteskojigt. Det har gått lite trögt med att förbättra badmöjligheterna i stadsdelen så vi är glada över att äntligen få lite fart på det, säger Anders Göransson (S), stadsdelsnämndens ordförande.

Nya bastun hamnar bredvid den gamla. Förhoppningen är att den ska vara på plats redan vid årsskiftet 2024/2025.

Mårten Niklasson, ordförande i Tanto bastuförening.

Mårten Niklasson, ordförande i Tanto bastuförening.

Privat

"Magiskt"

Den gamla bastun drivs av Tanto bastuförening och är öppen för alla. Stadsdelsförvaltningen äger bastun, men föreningen sköter om den och ansvarar för underhållet. Förslaget är att upplägget för den nya skulle bli detsamma.

– Som ordförande tycker jag att det är fantastiskt att staden lyckas klubba igenom något sånt här. Och personligen tycker jag att det är magiskt och precis vad som behövs, säger Mårten Niklasson, ordförande i Tanto bastuförening.

Den nya bastun föreslås i princip bli en kopia av den gamla vad gäller storlek och utförande.

Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Pekka Pääkkö

Tillgänglig för fler

Majoriteten gav även förvaltningen i uppdrag att jobba för att allmänheten i högre utsträckning ska få tillgång till den nya bastun än de i dag har till den befintliga bastun.

– Det tycker vi är viktigt. Vi säger inte hur det ska gå till i detalj, utan förvaltningen får lösa ut den frågan, säger Anders Göransson.

Kostnaden uppskattas till runt en miljon kronor.

Den nya bastuflotten är till vänster, markerad i gult.

Den nya bastuflotten är till vänster, markerad i gult.

Södermalms stadsdelförvaltning