Donald Trump.
Mosphotos/Gage Skidmore/Wikimedia Commons
Samtidigt som världens börser befann sig i fritt fall i veckan sammanträdde Stockholmsregionens näringslivsråd för att prata om hur regionens varumärke kan stärkas.
Att oredan oundvikligen påverkar jobben och tillväxten på hemmaplan var de samlade näringslivstopparna och politikerna överens om.
– Den största utmaningen är osäkerheten, att ingen vet vad som händer, varken imorgon eller om sex till tolv månader. Det gör att man avvaktar, allt från privatpersoner som ska köpa en lägenhet till stora företagsinvesteringar, sa Lars-Henrik Jörnving, global utvecklingschef inom Scania Group.
En av effekterna kommer att märkas i restaurang- och kroglivet, spådde Jennica Jonsson, ordförande för Stureplansgruppen.
Per Strömbäck från dataspelsbranschen. Jennica Jonsson från Stureplansgruppen, finansregionrådet Aida Hadzialic (S), Lars-Henrik Jörving från Scania och Johanna Skogestig från Vasakronan var några av deltagarna som diskuterade Trumpkkrisen vid veckans näringslivråd.
Petter Beckman
Drar i handbromsen
– Företagen brukar vara snabba med att dra i handbromsen när det gäller möten, konferenser och restaurangbesök. Och om privatpersoner upplever sig ha mindre pengar i plånboken, så brukar det slå ganska hårt, sa hon.
Liknande prognoser görs inom fastighetsbranschen.
– Man hade hoppats på tillväxt. Men det är svårt att trycka på expansionsknappen som läget är nu, sa Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.
Svårt att trycka på expansionsknappen.
Samtidigt ser både näringslivschefer och politiker möjligheten att vända krisen till Stockholms fördel. Redan har forskare och entreprenörer i USA börjat kasta blickar mot Stockholm som en attraktiv plats att flytta till, vittnade flera.
– Om vi nyttjar den positiva bilden som finns av Sverige och Stockholm, så kommer vi kunna få det lättare att locka hit riktigt duktiga människor, sa Lars-Henrik Jörnving, Scania.
Krisen kan skapa en "sense of urgency" som kan göra att man kommer till skott med att ta bort olika tillväxthinder, menade flera i gruppen.
Petter Beckman
Krisen en katalysator
Omvärldsläget kan också bli en "push" att gå från ord till handling när det gäller att få bort administrativa hinder och förenkla tillståndsprocesser, hoppades cheferna.
– Krisen blir en katalysator som gör att man tar tag i saker man gnällt över under en längre tid men som har fått rulla på, sa Johanna Skogestig, Vasakronan.
Finansregionrådet Aida Hadzialic (S) sammanfattade:
– Det sveper en orkan genom världsekonomin. Men om vi samlar oss och visar gemensamt ledarskap, där näringslivet och politiken krokar arm, då kan vi återställa vårt självförtroende och bli en skapande, konstruktiv kraft i stället för att låta allt det dåliga definiera oss.