Sedan köksmästaren på Bibliothék i Lidingö centrum gått till final i SM i professionell matlagning har nya gäster kommit till restaurangen. 

– Fler människor från stan har fått nys om att stället existerar. Och inte alla Lidingöbor har vetat om oss tidigare heller. Restaurangen har ju bara varit öppen i två år, säger Magnus Åkerström.

Han är igång med att salta, fermentera och pickla 10-15 olika grönsaker i restaurangens källare.

Vad de sedan ska passa till i tävlingens finaluppgift vet han inte än. De sex finalister som gått vidare i kvaltävlingarna har i uppgift att experimentera under sommaren.

Vilka grönsaker jobbar du med?

– Det är tyvärr topphemligt. Vi är sex kockar som tävlar och vi har ganska bra koll på varandra. Nu är vi lite extra försiktiga när vi lägger ut saker på sociala medier och pratar om vad vi gör.

I dagsläget är det Magnus som bestämmer vad som ska stå på menyn på Bibliothék. Om han vinner blir han inte längre kvar som köksmästare, men möjligen som gastronomisk rådgivare. I framtiden drömmer han om att starta egen restaurang.

Då får Bibliothék ny konkurrens?

– Det beror på hur man ser det. Det är ju fantastisk publicitet det här, främst för mig men också för restaurangen.

I kvaltävlingen tävlade 18 kockar om att bli en av sex finalister, och Bibliothéks köksmästare knep en plats.

I kvaltävlingen tävlade 18 kockar om att bli en av sex finalister, och Bibliothéks köksmästare knep en plats.

Johannes Äng

Magnus har varit med i tävlingen fem år i rad och fallit på målsnöret flera gånger. Inför finalen är det intensiva förberedelser som gäller.

– Jag kommer att att jobba halvtid för att hinna träna 50 procent av min arbetstid. Så det blir nästan 300 träningstimmar från augusti till oktober. Sedan är det minst lika viktigt att träna och äta bra. Det händer att folk kollapsar under tävlingen.

Genom tävlingen får han möjlighet att träffa andra professionella kockar, vilket öppnar nya dörrar i karriären.

– Det är ett enormt nätverk som kommer ur det här.

Chimichurri

Magnus passion för matlagning började redan i barndomen, inspirerad av hans pappa och familjen Dafgård som bodde granne.

– Pappa lagar jättemycket mat och är duktig på det. Han reser världen över och får influenser från alla hörn. Men hans köttbullar är något särskilt.

I sommar har Magnus i uppgift att konservera råvaror från växtriket som ska ingå i en av finaluppgifterna. Det pysslar han med i Biblioteks källare.

I sommar har Magnus i uppgift att konservera råvaror från växtriket som ska ingå i en av finaluppgifterna. Det pysslar han med i Biblioteks källare.

Johannes Äng

Själv lagar Magnus allt möjligt – både vällagad snabbmat till fine dining.

– Jag brinner lite extra för fisk och skaldjur. Främst skaldjur, när de är i rätt säsong. Och jag älskar att göra riktigt god pizza och hamburgare. Chimichurri eller en god svensk entrecote går också bra.

Inför Årets kock prövar sig Magnus fram med olika tekniker och smaker. I den senaste kvaltävlingen bjöd han på havskräfta.

– Idén föddes på pendeltåget när jag skulle ta mig hemifrån Haninge till Lidingö. Jag började provlaga och det såg katastrofalt ut från början, men till slut satt den.

Finalen går av stapeln i Annexet vid Globen den 17 oktober. Oavsett resultat väntar en äventyrlig höst för Magnus.

– Om jag vinner blir det också ett intensivt första år som regerande mästare.

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord och Biblioteks Magnus Åkerström är en av sex finalister.

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord och Biblioteks Magnus Åkerström är en av sex finalister.

Johannes Äng