I dagarna meddelade Migrationsverket att de kommer starta fem återvändandecenter för personer som har fått beslut om av- eller utvisning eller överföring till annat land.

Det stod också klart att ett av dessa särskilda boenden planeras att ligga i Märsta och rymma 512 platser. Något som Sigtuna kommun vänder sig emot och menar att Migrationsverket kört över kommunen i sitt beslut. Sigtuna kommun har vid flera tillfällen påpekat för Migrationsverket att ansvaret måste fördelas bättre bland kommunerna.

– I samband med att kriget i Ukraina utbröt tog Sigtuna kommun ett mycket stort ansvar för mottagandet av flyktingar, både egenbosatta och ensamkommande barn. Då hade vi en dialog med Migrationsverket om läget och vår situation. Att vi än en gång ska dra ett tungt lass är inte rimligt, säger Birgitta Pettersson som är kommundirektör i Sigtuna kommun.

Hundratals nyanlända elever i skolorna

I Migrationsverket beslut står det att ”det kan innebära ansträngningar för kommunerna om de behöver erbjuda många barn i skolåldern undervisning”.

De kommunala skolorna i Sigtuna tog emot 243 nyanlända elever under 2022 och mottagningen har fortsatt att vara hög även i år enligt kommunen. En av de stora utmaningarna har varit att ordna skolplatser i kommunen.

– Migrationsverket hänvisar till att återvändandecentren måste placeras nära orter som ligger i anslutning till en internationell flygplats, men det är ingen förklaring som vi kan köpa. Även om Arlanda ligger i vår kommun finns det en massa andra alternativ, säger Birgitta Pettersson.

Birgitta Pettersson, kommundirektör i Sigtuna kommun.

Birgitta Pettersson, kommundirektör i Sigtuna kommun.

Add Light Fotograf Göran Ekeber