Järfälla kommun går mot 100 miljoner kronor i underskott under 2024. Nu tvingas styret att göra besparingar på närmare 50 miljoner kronor.

– Vi har landat i att det finns en möjlighet att göra den effektiviseringen, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S).

Eva Ullberg säger att invånarna inte ska märka av besparingarna i någon högre utsträckning.

– Vi vill värna våra äldre, de som går i förskolan, skolan och de som behöver stöd i socialförvaltningens verksamheter.

Konsulter stryks

Bland annat ska konsultkostnader sänkas och vakanser som inte är absolut nödvändiga skjuts på framtiden. Kommunen kommer också se över "utåtriktad verksamhet".

– Det är inga stora besparingar i enskilda verksamheter utan vi tänker "många bäckar små".

I ett ordförandebeslut gav Eva Ullberg kommundirektören att ta fram en restriktivare modell för nyanställningar, användandet av konsulter framförallt inom socialtjänsten och inköp. Enligt Eva Ullberg är det att likna vid ett köp- och anställningsstopp.

Feldman (M) kritisk

Men oppositionsrådet Emma Feldman (M) är kritiskt mot styrets agerande – av flera anledningar.

– Eva Ullbergs beslut är inte något köp- och anställningsstopp. Vi såg också redan i delårsrapporten i mars att det här såg ut att gå riktigt illa. Det tog alltså inte mer än tre månader innan deras budget sprack. De hade inga marginaler, det fanns inget överskott, ingenting.

Emma Feldman säger att krisen är den värsta på många år och att underskottet kan bli betydligt värre än 100 miljoner. Hon anser att man borde fattat beslut om en ändringsbudget, så att man kan flytta pengar mellan nämnderna.

– Att ge effektiviseringskrav på varje nämnd när deras budgetar redan är satta blir ju bara småkrafs. Vi har gång på gång under våren lagt fram förslag om ta fram en ändringsbudget.

Alla kommuner drabbade

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, räknar 173 kommuner med att gå med underskott i år. Eva Ullberg menar att Järfälla drabbas särskilt av byggkrisen.

Vilket ansvar har ni för den uppkomna situationen?

– Alla kommuner har drabbats av inflationen och pensionskostnader. Vi får inte in de markintäkter vi räknat med. Det förra politiska styret hade ingen långsiktig ekonomisk plan för exploateringen av Barkarbystaden. Vi bygger för litet och för dyrt. Vi har tillsatt flera utredningar för att se hur vi kan vända det här.

Emma Feldman säger att Eva Ullberg (S) skyller ifrån sig.

– Vi lämnade efter oss fyra år med överskott. Att efter 20 månader vid makten fortfarande skylla ifrån sig på oss och på regeringen som man gjort är oansvarigt. Vill man inte se sin egen del i problemet är man också oförmögen att lösa det.