Från januari till april förra året klassades området Sigma enligt polisens lägesbild vid fyra tillfällen som gult, vilket innebär "avvikande". Det handlar om antal brott och vilka brott som begås.

Under samma period i år är läget "grönt", det vill säga normalt.

– Vi har haft ett lugnare läge i Sigma under hela första delen av året. Det betyder inte att det inte händer saker, men inget av allvarligare slag som påverkar den offentliga miljön, säger kommunpolis Luis Araya.

Från årsskiftet fram till i början av juni har enligt polisen totalt 255 brott anmälts i Sigma.

– En snabb slagning ger att det är allt från bidragsbrott till olaga hot och misshandel. Inget som är särskilt utmärkande för Sigma, säger Luis Araya.

Han pekar också på att samlingar av ungdomar kan skapa otrygghet, men att det i sig inte är något brott att ”hänga”.

Brottslighet och narkotika

Att Sigma räknas som ett socioekonomiskt utsatt område i Upplands Väsby, medför enligt kommunpolisen problem med brottslighet och narkotika.

Polisen har haft högre närvaro i området senaste året.

– Vi försöker skapa relationer, vara förtroendeingivande och finnas tillgängliga på olika språk, säger Luis Araya.

De jobbar även med EST, effektiv samordning för ökad trygghet, ett systematiskt arbetssätt för samverkan mellan kommun, polis och fastighetsbolag.

– Det är mycket lugnare nu i området, inte minst tack vare samverkan och aktiviteter. En mamma kom fram till mig och sa att det inte varit så lugnt i Sigma på många år.

För tre år sedan sköts en person i huvudet och skadades svårt, något personer kopplade till ett lokat nätverk dömts för. Även flera andra tongivande gängmedlemmar i 20-årsåldern avtjänar fortfarande fängelsestraff för grova brott.

– Vi märker skillnad när ungdomar som varit inblandande i grov brottslighet sitter inne. De påverkar området negativt så när de försvinner blir det också tydligt vilken effekt det får, säger Luis Araya.