Vad händer om en butik byggs om till ett bibliotek?
Under hösten har studenter som går masterprogrammet i rumslig gestaltning på Konstfack arbetat med och i Rågsved. I utställningen "Den hemkomna satelliten" visas olika "spekulationer och undersökningar av vad en historisk förort kan vara".
"Rågsveds snickeri" av Klara Lisa Fahrman. Utställningen kan ses i Folkets hus fram till den 16 januari.
Tor Lindstrand
Under arbetet har studenterna jobbat med befintliga platser och byggnader i Rågsved för att se hur de skulle kunna utvecklas. Stora delar av undervisningen har även varit förlagd i området, närmare bestämt i Folkets hus där utställningen nu visas.
– När man jobbar med en plats är det viktigt att också vara på den. Att se vad som händer i området och hur det funkar, inte bara titta på ritningar, säger Tor Lindstrand, arkitekt och lärare på Konstfack.
Hållbart och varsamt
Flera arbeten berör centrumbyggnaden.
– Den stora frågeställningen är hur vi bygger mer hållbart, i betydelsen hur vi kan göra mindre klimatavtryck. Tidigare har nybyggnation varit normen men nu behöver vi tänka annorlunda och nyttja det som finns, säger Tor Lindstrand och fortsätter:
– Bland annat har någon tittat på handeln i centrum där en butik har gjorts om till ett bibliotek och en tandläkarpraktik har blivit en verkstad. Temat har varit "hur får vi fler gemensamma rum"?
Tanken är att studenterna ska återkomma till Rågsved senare i utbildningen.
Utställningen visas till och med den 16 januari i foajén till Nya Rågsveds Folkets hus.