Det är mer än tio år sedan den första konstrundan i Tyresö, som arrangeras av föreningen med samma namn.

I helgen, 12 och 13 oktober, öppnar åter Tyresökonstnärer sina ateljéer för besökare. Alla konstnärer bor eller verkar i Tyresö. Vissa öppnar upp sina hem för besökare medan andra konstnärer tar emot i Konstverket på Granängsvägen.

Gunilla Iversen är en av dem som deltar. Hon har ställt ut sin konst sedan 1970-talet.

– Det är otroligt roligt att vara med om att det man har gjort i sin ensamhet möter en annan människa. Ibland räcker det att bara iaktta folk och se vad de gör och säger, men det kan också utspela sig väldigt intressanta samtal i mötet, säger Gunilla Iversen som sitter i föreningens styrelse.

Alla ställer ut i kyrkan

Hon välkomnar besökare in i sin ateljé i sitt radhus i Fårdala. I den gemensamma utställning i Bollmoradalens kyrka hänger också hennes verk skapade av handskrift kavlad på lera. Med hjälp av glasyr träder bokstäver och noter, så gamla som slutet av 900-talet, fram. I de konstverken möts hennes yrkesbanor – konstnär, professor i latin och forskare i medeltida texter.

– Man öppnar en handskrift, som kanske ingen människa har sett på tusen år, och får möta en annan människas hand, en annan människas tanke och man börjar fundera på vad är tiden. Är det ett ögonblick eller tusen år.

Hon har varit med i konstrundan i flera år.

– Man är en del av ett sammanhang, det är lite som en kamratförening. Var och en gör sina grejer, men det är oerhört stimulerande att träffas och driva saker tillsammans också.

Hon uppmanar Tyresöborna att besöka konstrundan.

– Kom och möt konsten och möt konstnärerna som är verksamma i kommunen och som bjuder in till sina ateljéer.