Varje månad under året fram till och med augusti har i snitt 21 barn och unga från Skärholmen varit placerade på HVB-hem och sex stycken på Sis-hem, enligt siffror från Stockholms stad. Motsvarande period 2023 var siffrorna sex respektive tre stycken.
– Många av de placeringar vi har gjort är med anledning av ungdomarnas eget beteende och handlar om kriminalitet. Vi har utökat vårt samarbete med polisen och har tydligt kunnat identifiera vilka barn som har hamnat i eller riskerar att hamna i dåliga saker, säger Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör i Skärholmen.
En toppnotering nåddes i juni när 25 barn och unga i Skärholmen var placerade på HVB-hem och 7 på SIS- hem.
Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör i Skärholmen.
Angie Gray
Dyrt för stadsdelen
Och kostnaderna skenar. Under hela 2023 betalade Skärholmens stadsdelsförvaltning 5,3 miljoner kronor för SIS-placeringar och 11 miljoner för HVB. I år var stadsdelens kostnader redan i augusti uppe i 7,5 miljoner för Sis-placeringar och 23,3 för HVB-placeringar.
Vilket gräver stora hål stadsdelens budget. Enligt den senaste prognosen kommer enheten individ och familj på Skärholmens stadsdelsförvaltning att gå 22,1 miljoner kronor back i år.
Stockholms stad fördelar pengar till de olika stadsdelarna utifrån nyckeltal som ska spegla de behov som finns just där.
– I år har vi fått 34 000 kronor per invånare i Skärholmen, jag tror norra innerstan får 20 000, så vi får en hög kompensationsgrad. Jag tror bara det är Järva som får mer, ungefär 2000 mer per invånare än vad vi får, säger Lisa Kinnari.
Ni har trots det ett underskott, skulle ni behöva mer pengar?
– Det är jättesvårt att besvara. Det ser olika ut från år till år.
Vilka andra verksamheter i stadsdelen tvingas dra ner på grund av de ökade kostnaderna?
– Vi drar inte ner på andra verksamheter på grund av att vi har placerade barn och unga på HVB eller Sis, och har inte fattat något beslut om anställningsstopp. Däremot behöver vi titta på om vi kan arbeta på ett annat sätt och göra förändringar där det går och erbjuda familjer mer hjälp på hemmaplan.
Hur ska ni jobba på sikt så att unga inte behöver placeras på Sis- och HVB-hem?
– Vi jobbar med många förebyggande insatser som familjerådgivning, föräldrastödsprogram, fältassistenter och vår fritidsverksamhet. Vi hoppas också på den den nya socialtjänsten nästa år som innebär att man ska kunna få hjälp i större utsträckning utan att behöva ha en barnavårdsutredning först.
Alexander Ojanne (S) socialborgarråd.
Johannes Ang
Brist på Sis-hem gör att privata HVB-hem kan pressa upp priser
Alexander Ojanne (S) är socialborgarråd och trygghetsborgarråd i Stockholm.
Hur ser du på ökningen?
– Jag tycker att det är bra att vi identifierar fler individer som behöver vård, sen är det en mycket olycklig samhällsutveckling vi ser där fler behöver den här vården. Här är inte Skärholmen unikt, mönstret går igen i stora delar av staden och även i andra kommuner
Enligt honom finns flera förklaringar till att kostnaderna rusar.
– Placeringarna har blivit dyrare generellt men de barn och unga som blir placerade har också en grövre problematik som kräver större insatser. Samtidigt ser vi en akut brist på Sis-platser vilket gör att vi hamnar i knät på de som driver HVB-hem, de kan begära väldigt höga dygnskostnader för att ta emot unga som egentligen borde vara på Sis.
Kommer ni att skjuta till mer pengar till Skärholmen?
– Sedan vi tillträdde har vi varje år, skjutit till förstärkningar i budget för att stötta stadsdelsnämnderna som har höga placeringskostnader. Hur budgeten för placeringarna nästkommande år kommer att se ut är för tidigt att säga. På lång sikt vill jag att mer HVB-verksamhet ska bedrivas i egen regi. Det skulle ge oss en större kontroll över vilka placeringar vi ger och att vi skulle slippa sitta i händerna på privata företag som ser placeringar som ett sätt att gå med mer vinst, säger Alexander Ojanne.