Flest inbrott skedde år 2017. Då anmäldes det 451 bostadsinbrott i Järfälla, enligt Brottsförebyggande rådets statistik för anmälda brott.

Förra året sjönk siffran till 146 anmälda inbrott. Om man ser till de senaste sju åren har inbrotten i kommunen minskat kraftigt.

Mindre lönsamt

Enligt kommunpolis Murat Aydogan följer Järfälla den minskande trend som man ser på flera håll i länet.

– Ser man tillbaka har bostadsinbrotten minskat överlag, inte bara i Järfälla. Det är svårt att göra analyser varför de minskat men vi tror att det är mindre lönsamt än tidigare.

En annan anledning skulle kunna vara att boende har blivit bättre på att förebygga inbrott med larm och grannsamverkan.

– Vi vet att historiskt sett är vissa platser mer brottsdrabbade än andra. Där har vi resurser som åker i området, säger Murat Aydogan.

Fler inbrott på sommaren

Enligt Murat Aydogan brukar polisen se en ökning i antalet inbrott under sommarmånaderna.

– Sommaren är värst drabbad då många är bortresta.

Hur har det sett ut hittills i sommar?

– Vi ser inte något här i Järfälla som sticker ut. Det brukar oftast vara kopplat till en serie inbrott av ligor när det sker, säger Murat Aydogan.

Bryter sig in med syra

Under våren och sommaren har en ny inbrottsmetod drastiskt ökat vid inbrottsanmälningarna. Gärningsmännen bryter sig in i bostäder genom att hälla syra i låset. Sedan i maj har det inträffat drygt 50 gånger och det misstänks vara en liga som ligger bakom, rapporterar Dagens Nyheter.

Har ni märkt av det här i Järfälla?

– Det är ett nytt fenomen men det är inget vi sett i vårt lokala polisområde än. Däremot vet vi att andra områden har drabbats, säger Murat Aydogan.

Enligt kommunpolis Murat Ayodogan kan anledningen bakom den minskande trenden vara bättre lås och mer grannsamverkan.

Enligt kommunpolis Murat Ayodogan kan anledningen bakom den minskande trenden vara bättre lås och mer grannsamverkan.

Niklas Loman

Mycket talar för att det handlar om salpetersyra men det är inte klargjort.

– Det är för tidigt för att analysera. Det uppenbara är att de använder någon sorts vätska. Vi kommer ta ett samlat grepp för att kommunicera ut vad vi kan göra i förebyggande syfte.