Kungliga Tekniska högskolan, KTH, har fått kraftigt ökade lokalkostnader och därmed ett pressat ekonomiskt läge. Därför utreder man nu en flytt av både campus i Kista och campus i Södertälje, till befintliga lokaler i innerstaden.

Det skulle innebära att de knappt 20 000 kvadratmeter stora lokalerna i Electrumbyggnaden på Kistagången 16 skulle tömmas.

– Utgångspunkten för utredningen av en flytt var ekonomin och de kraftigt höjda lokalkostnaderna. Men grunden är samtidigt att utveckla KTH:s verksamhet – forskning och utbildning – för framtiden, säger Mikael Lindström, prorektor på KTH, som leder arbetet med KTH:s campusöversyn.

Svårt att att få överblick

I en av bilagorna kopplade till utredningen har doktorander i Kista fått frågor om vilken inverkan en stängning av campus skulle ha på dem. Där svarade drygt 50 procent att de skulle påverkas negativt eller väldigt negativt.

Många påpekar i sina kommentarer att de tycker om sitt campus och att närheten till bland annat Ericsson är något de uppskattar, och skulle sakna.

Även Mikael Lindström menar att verksamheten i Kista fungerar bra.

– Men vi ser flera verksamhetsutvecklande samordningsvinster både i fråga om utbildning och forskning vid en eventuell flytt. Studenter som just nu läser på våra olika campus kommer inte beröras av en eventuell flytt då den ligger flera år fram i tiden, säger han.

Mikael Lindström, prorektor på KTH, som leder arbetet med KTH:s campusöversyn.

Mikael Lindström, prorektor på KTH, som leder arbetet med KTH:s campusöversyn.

Magnus Glans

Oklart hur mycket man sparar

Beslutet om utredning av flytt har kritiserats, bland annat av Kista Limitless vd Johan Thomsson, som menar att det är ytterst oklart om en flytt faktiskt skulle innebära att man sparar pengar.

Enligt Mikael Lindström är det inte heller klart hur mycket man faktiskt skulle spara.

– Att utreda Kista har varit ett första steg då en eventuell flytt påverkar behovet av lokaler på KTH campus vid Valhallavägen. I ett nästa steg skulle en förtätning vid Valhallavägen då kunna ske, vilket gör att i dagsläget är det svårt att få en heltäckande bild över hur mycket vi skulle kunna spara, säger han.

Finns det inte en poäng i att ha verksamhet i olika delar av Stockholmsområdet?

– Självklart, men våra utredningar visar att det inte haft den effekt för breddad rekrytering som vi hoppats på. Det finns dessutom fler sätt att driva breddad rekrytering. En mer samlad studiemiljö och en komplett akademisk miljö med både utbildning och forskning på samma campus är i sig stimulerande och inspirerande för studenter som kommer från många olika håll, säger Mikael Lindström.

Den 22 november beslutar universitetsstyrelsen om inriktningsbeslutet för Campus Kistas framtid.