Först var de bara en handfull, lite ovana innerstadsföräldrar som försnackade under en gatlykta utanför tunnelbanan på Rinkeby torg.

En timme senare myllrade halva torget av folk – till stor del ditresta. Röda nattvandrarjackor, Gucci-kepsar, toppluvor och yllerockar om vartannat.

Alltid velat göra något

– Jag har aldrig varit i Rinkeby förut. Man läser hela tiden om skjutningarna och jag har alltid velat göra något. Jag är glad att kunna få den här möjligheten, sa Erik Graune, delvis pensionerad lärare från Södermalm.

https://www.mitti.se/nyheter/foraldrar-fran-hela-stan-mots-i-jarva-en-stark-symbolhandling/repujC!v95bGv5r2Ssc3b6NZPwnQ/

Adresser som Farsta, Solna, Östberga, Kungsholmen och Spånga hördes när deltagarna började bekanta sig med varandra. Polisen uppskattade det totala antalet till ett sjuttiotal, men arrangörerna räknade till minst 120 personer.

Ida Kriisa, gymnasielärare i Hammarby sjöstad, som satte igång det hela med en "shout out" på sociala medier för en knapp vecka sedan, klev upp på en bänk:

– Vi är inte här på besök. Vi är i vår stad. På vår gata. Med våra grannar, sa hon och fick jublande respons från publiken.

Allas barn

– Jag är rörd och stolt över att vi är här tillsammans. Nu får det räcka. Vi måste ta hand om varandra. Allas barn är allas barn, fortsatte hon, till mer applåder.

Lite senare, inne i Rinkeby folkets hus, blev det fler känslomässiga tal och ömsesidiga tacksamhetsförklaringar.

– Jag hoppas att det leder till att vi får ett samhälle som tillhör oss alla. Inte två olika samhällen, som det är idag, sa Nasteha Ali, förskollärare och nattvandrare från Rinkeby.

Hon var en av Järvamammorna som dagen efter mordet på artisten Nils "Einár" Grönberg åkte till Hammarby sjöstad för att visa solidaritet – vilket blev startskottet för Sjöstads- och Södermalmsföräldrarnas mobilisering.

– Jag förväntade mig verkligen inte att vårt besök skulle leda till det här. Jag är ledsen över att det skulle behövas att ytterligare ett barn skulle dö. Men jag är glad över att vi har kommit samman. Och jag hoppas verkligen att det inte tar slut efter det här, sa Nasteha Ali.

Hittat varandra

Mohamed Hagi Farah, pensionerad medborgarvärd i Rinkeby, uttryckte sin stora tacksamhet över det gemensamma engagemanget:

– Det här är bara början. Det viktigaste är att vi har hittat varandra. Nu när vi har gjort det ska vi inte tappa varandra, sa han.

– Vi vet vilken sorg det är att förlora ett barn. Nu kan vi börja komma till varandras områden och göra roliga saker tillsammans också. Vi kan ha grillfester i varandras stadsdelar och våra barn kan spela fotboll tillsammans, fortsatte Hagi Farah.

Tania Jara, uppvuxen i Rinkeby, har jobbat lång tid med ungdomar i stadsdelen:

– Vi har varit på så många begravningar, det har gjort så ont. Och man är ganska trött. Vår förort har blivit övergiven och vi behöver hjälp av dem som har lite mer makt. Jag är glad att de vill engagera sig, att de bryr sig om våra ungdomar, sa hon under vandringen.

Karin Lindqvist, nattvandrare från Hammarby Sjöstad, är säker på att samarbetet kommer att fortsätta.

– När man får ett ansikte på varandra, när man får relationer och kontaktuppgifter, då blir det lätt att åka hit.

Varför har man inte gjort det tidigare?

– Det avgörande, det var att föräldrarna från Järva kom till vårt område. Det gjorde att det plötsligt kändes så självklart.

– Men det behövdes också en samlande kraft, ett sammanhang. Det är inte så lätt att bara åka till Rinkeby och kliva ut på torget och börja prata med ungdomar. Men nu känner vi ju folk här. Och jag tror det är väldigt många som vill, sa Karin Lindqvist.

https://www.mitti.se/ettsthlm/foraldrarna-och-kriminaliteten-sa-kan-vi-radda-nasta-generation/repuii!bkJIl8SuN6yOMXKRNXn3Yg/

https://www.mitti.se/ettsthlm/skolresultaten-lyfte-nar-foraldrarna-fick-makten/repucl!oCAY6Jm5xjFLYIrnNsqSpA/

https://www.mitti.se/ettsthlm/pappor-vi-vill-samarbeta/reptjj!dyVtiCJ4Zu1kqRN6@p9N3A/