För ett par år sedan vände sig en privat fastighetsägare på Djurgården till hyresnämnden med en begäran om att riva upp hyresavtalet med en hyresgäst.

Fastighetsägaren hävdade att kvinnan inte längre bodde där, och att hon utan tillstånd hyrt ut lägenheten till en yngre släkting.

Men rätten var inte övertygad.

Det faktum att kvinnan hade köpt en bostadsrätt tillsammans med sin före detta sambo talade enligt hyresnämnden i viss mån emot att hon bodde i lägenheten på Djurgården. Samtidigt var det flera vittnen som intygade att kvinnan bodde där tillsammans med släktingen, skrev hyresnämnden och slog fast att det inte gick att bevisa vad hyresvärden påstått.

"Äldre möbler"

Hovrätten gjorde dock en helt annan bedömning.

Fotografier från två olika besiktningar, med ett års mellanrum, tyder enligt hovrätten på att kvinnan har flyttat från bostaden.

"Där de första bilderna visar en välfylld lägenhet med äldre möbler, visar senare bilder en lägenhet med ett betydligt färre saker och dessutom andra möbler", skriver hovrätten och konstaterar att förändringen sammanfaller med köpet av bostadsrätten.

Går inte att överklaga

Hovrätten anser också att utredningen ger stöd för att kvinnan har låtit den yngre släktingen disponera lägenheten självständigt. Därmed slår hovrätten fast att hyresavtalet har upphört. Det är också sista ordet i tvisten, eftersom hovrättens beslut inte går att överklaga.

– Det är en tuff bedömning mot en hyresgäst i en utsatt situation, säger kvinnans advokat Kerstin Vogel.

Hon menar att hyresnämndens beslut i första instans var korrekt.

– Det blir en skönsmässig bedömning när hovrätten har gjort en helt annan bedömning av samma omständigheter som legat till grund i hyresnämnden.