Högt ovanför altaret här i Storkyrkans östra del lyser eftermiddagssolen in genom kyrkans rosettfönster.
Vi har stannat framför skulpturen Sankt Göran och draken som tronar i den här delen av den stora kyrkan.
– Jag tycker att det är Sveriges häftigaste konstverk, säger Hélène Gullberg, och betraktar skulpturen.
Hélène Gullberg är författare, bosatt i Bromma, och under hösten har hon kommit ut med boken Novisen, den andra i en serie.
Inspirationen till böckerna har hon hämtat från sitt konstintresse och den egna yrkeserfarenheten från konstvärlden.
– Jag har ett lager att ta av, konstaterar hon om sina inspirationskällor.
Med ett förflutet inom konstvärlden har Hélène Gullberg inte direkt behövt leta efter inspiration till den bok hon nu har skrivit, en bok hon själv tycker hör hemma i genren spänningsdeckare.
Stefan Källstigen
Tidigare har hon bland annat jobbat på auktionshuset Bukowskis och Kungliga slottet. Genom sina tidigare yrken i konstvärlden och det egna konstintresset vet hon vilka märkliga irrvägar konst kan ta som plötsligt försvinner och sedan återfinns. Hon säger att hon själv har hjälpt polisen i sammanhang som till exempel i jakten på stulen konst.
– Konstvärlden kan verkligen vara som en deckare, jämför hon.
Konstintresserad kvinna
Huvudkaraktären i den bok som hon nu har kommit ut med är en konstintresserad kvinna som har sökt sig till Storkyrkan här i Gamla stan för att värma sig i det kylslagna vädret. Hon lär känna prästparet som låter henne bo i det som kallas likkällaren, ett utrymme i Storkyrkan som existerar i verkligheten.
Prästparet ger henne uppdraget att värdera kyrkans konstföremål, konst som i en hel del fall skänkts till kyrkan av utomstående.
Trästatyn Sankt Göran och draken, som invigdes 1489, har en viss betydelse i Hélène Gullbergs bok.
Stefan Källstigen
Där vi står framför Sankt Göran och draken berättar Hélène Gullberg att berättelsen i hennes bok leds framåt av ledtrådar som går att finna i de olika konstverken, varav en ledtråd kan återfinnas i just den staty vi står framför.
Mer än så vill hon inte säga för att inte avslöja bokens innehåll för mycket.
Hon låter förstå att hon själv gillar att läsa deckargenren men allt som oftast stöter hon på deckare som hon tycker saknar behållning, som inte har något mer att bjuda på än en mordutredning.
Vill ge en inblick
Med sina egna böcker hoppas hon ge en inblick i konstvärlden.
Storkyrkans imponerande kyrkorum har varit en del av Hélène Gullbergs arbetsplats under researchen för boken.
Stefan Källstigen
Hennes egen hemmastadsdel, Bromma, där hon har bott hela sitt liv, har inte satt några avtryck i just den här boken, säger hon. Hennes favoritplats i Bromma sedan barndomen, är Äppelvikens bokhandel, trots allt en möjlig ledtråd till varför hon valt det yrke hon valt.
– Det var där jag fick min första kontakt med böcker.
Rosettfönstret i Storkyrkan är det stora runda fönstret som sitter högt ovanför altaret på kyrkans vägg som vetter mot öster.