I Sollentuna vaknar fotbollstalangerna i unga år. För grabbarna i IFK Sollentunas P2012 har vinsterna rasat in och snart lär klubben behöva köpa in ett större pokalskåp.

Succélaget är ett bevis på att framgång kan uppnås utan att bli för tävlingsinriktad eller låta någon spela mer än andra.

– Att toppa tror jag de flesta tycker är ganska fel i barn- och ungdomsidrott. Däremot vill man att alla ska få spela på sin nivå. Om man aldrig får chansen att lyckas tycker man inte det är jättekul över tid, säger Fredrik Orre som är tränare.

I stället ligger utveckling och glädje i centrum. Träningarna anpassas till laget och en tight gemenskap även utanför planen är viktig. Det är inte ovanligt att laget äter middag ihop eller går och badar efter träningen.

Att göra fotboll roligt och utvecklande är en balansgång mellan tävling, anpassning, och glädje till sporten. Det enligt Fredrik Orres filosofi.

Att göra fotboll roligt och utvecklande är en balansgång mellan tävling, anpassning, och glädje till sporten. Det enligt Fredrik Orres filosofi.

IFK Sollentuna

– Grunden är att fotboll ska handla om att ha kul. Är det så att ni vill spela jättemycket så kommer vi göra det. Om ni vill spela mindre så anpassar vi oss. Det går lite hand i hand, tränar man mycket så blir det kul och då vill man träna ännu mer, säger Fredrik Orre.

Sopar planen

I år har laget vunnit tre turneringar, varav två stycken var större internationella cuper. Den första framgången kom under Piteå summer games, där laget vann samtliga åtta matcher och den andra under Örebrocupen. Där gick de segrande ur cupen efter en rafflande vändning i finalens andra halvlek.

– Många barn och ungdomar tycker det är roligare att ha bollen än att inte ha det, så vi försöker spela på ett sådant sätt att vi har bollen mer än motståndarna. Så det blir väldigt possession-inriktat och högt tempo, säger Fredrik Orre.

I skrivande stund befinner sig laget på Helsinki cup i Finland. De har fått en bra start på turneringen.

– Än så länge har vi vunnit två matcher och förlorat en tredje, men det var mot Finlands kanske bästa lag. Oavsett är det på fredag och lördag som det verkligen gäller, säger han.

Grabbarna i laget möter storsegrar i hela norden

Grabbarna i laget möter storsegrar i hela norden

IFK Sollentuna

Sammanhållning och fokus på nöjet i sporten är alltså grunden till framgångarna. Fredrik berättar att det från början var några kompisar från förskolan som startade upp laget när de började i olika skolor. Med tiden har de vuxit till ett helt lag.

Hur balanserar man nytta med nöje i träningen?

– Våra grundregler är att man ska lyssna på de vuxna, man ska vara en schysst kompis och man ska alltid göra sitt bästa. Det spelar ingen roll om man missar en passning eller ett skott, utan att man ger hundra procent. Sen är den viktigaste regeln att ha kul, det är meningen med fotboll och vi kommer sluta spela den dagen vi inte har kul längre.