Köerna var långa och envisa på Ekerövägen under torsdagsmorgonen.

Trafiken var långsam hela vägen från Tappström redan tidigt på morgonen och vid 8.30-tiden gick det mellan Lindö och Kanton i runt 14 kilometer i timmen enligt webbtjänsten Trafiken.nu.

Strax innan nio rapporterades också att en bil gått sönder i närheten av Kanton vilket påverkade trafiken under förmiddagen.

Ingenting särskilt

– Vi gjorde ingenting särskilt som kan ha påverkat trafiken natten innan torsdagen, men vi gjorde en trafikomläggning tidigare i veckan, säger Daniel Cannervik, kommunikatör på Trafikverket.

 Daniel Cannervik är kommunikatör på Trafikverket.

Daniel Cannervik är kommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket

Nu är nämligen arbetet med Kantonkorsningen igång sedan en dryg månad och i och med det har nu övergångsstället med trafikljusen flyttats.

– För att ge barnen vid skolan en chans att komma över gatan har vi justerat intervallerna på trafikljusen, säger Daniel Cannervik.

Med det gjordes alltså tidigare i veckan, utan att det skapade långa köer. Dessutom har Trafikverket numera flaggvakter i stället för trafikljus mellan sju och nio på morgonen, just för att minska påverkan i trafiken.

– Men vissa dagar är det mer trafik än andra, säger Daniel Cannervik.

Arbetet med Kantonkorsningen kommer fortsätta hela hösten. Arbete pågår också från Kanton till Eriksbergvägen, och vid Malmen där kantsten sätts och vägen färdigställs.

Klart till årsskiftet

Målsättningen är att hela vägen mellan Tappström och slottsinfarten vid Drottningholm ska vara klar till årsskiftet.

Vägen över Kärson beräknas bli klar under första halvan av 2025 och Drottningholmsbron ska vara klar under 2026.

– De stora trafikpåverkande arbetena, där vi behöver jobba i trafikmiljön, kommer vi göra nattetid. Men vi jobbar på dagarna också, säger Daniel Cannervik.

Här stoppades 35 bilister på en timme

En poliskontroll på Ekerövägen på onsdagsmorgonen ledde till böter för många. Under en dryg timme körde 35 bilister olovligt i bussfilen.

På onsdagsmorgonen stod det polis i bussfilen på Ekerövägen. Poliskontrollerna, som var både fasta och rörliga, ledde till flera stoppade bilar.

"Under en dryg timme stoppades 35 stycken bilister för att de framfört sin bil i kollektivkörfältet", skriver kommunpolis Thomas Watter i ett mejl till Mitt i Mälarö.

Utöver dessa, som alla fick böter på plats, skrevs även en anmälan om grov olovlig körning och om att ett avställt fordon körts.

"Samtliga fick även lämna ett utandningsprov och glädjande nog var alla nyktra", skriver Thomas Watter i sitt mejl.

Flera bilar åkte i bussfilen på Ekerövägen på onsdagsmorgonen. Bilden är en genrebild.

Flera bilar åkte i bussfilen på Ekerövägen på onsdagsmorgonen. Bilden är en genrebild.

Mikael Andersson

Här stoppades 35 bilister på en timme

Poliskontroll på Ekerövägen ✔ Körde i bussfilen