Mitt i rapporterade förra veckan att Giftinformationscentralen får allt fler rapporter, runt 700 i år hittills, om akuta lustgasförgiftningar.

Typfallet är en ung person mellan 18 och 25 år som efter en tids bruk drabbats av stickningar i fingrar, svårigheter att stå och gå, urinläckage, syrebrist och glömska.

Timothy Prawirodarmo, gruppchef för Sundbybergs fältsekreterare, säger att det är svårt att uppskatta hur utbredd lustgasberusning är bland stadens unga, ruset är kort och därför svårt att identifiera. 

Spår efter bruk, tomma flaskor, ser de dock mycket av.

– Det är klart att det är ett problem att det finns ett berusningsmedel som är så lättillgängligt och som nu visat sig vara farligt.

"Efterfrågat"

Patroner går att köpa på nätet och i flera butiker i Sundbyberg.

Mitt i kontaktade en där vd:n vill vara anonym. Han säger att butiken noga kollar så att den som vill köpa lustgas är 18 år.

– Vi säljer de produkter som efterfrågas. Lustgas har många användningsområden och används flitigt i dag inom matlagning. 

– Misstänker vi att det skulle köpas i berusningssyfte så nekar vi kunden att köpa. Vi har till och med stängt av kunder.

Lokala förbud

För att skydda i synnerhet unga mot farorna med lustgas har flera kommuner, nu senast Sigtuna, börjat införa lokala förbud mot lustgas i offentliga miljöer som parker, badplatser och skolgårdar.

Det tror dock inte Sundbybergs kommunstyrelseordförande Peter Schilling (S) på.

– Vem ska efterse ett sådant förbud? Vad blir straffet? Varken bruk eller försäljning kan ju förbjudas så länge det är lagligt. Jag är skeptisk faktiskt, det känns som ett slag i luften.

Däremot, menar Schilling, finns det saker kommunen kan göra, och frågan är lyft.

– Vi tittar på om vi kan göra en informationskampanj ihop med skola, idrottsklubbar, bibliotek och fältisarna. För att lyfta farorna, de långsiktiga effekterna. I det spelar också föräldrar en nyckelroll, att man pratar med sina ungdomar.

Han påpekar att lagstiftning är på gång. Regeringen lade nyligen fram förslag på att förbjuda försäljning av lustgas i berusningssyfte.

– Det skulle lösa många problem och underlätta för främst polisen att stävja användandet. Det är ett gissel att det är så otroligt lätt att få tag i.