Idén är inte ny. Bland annat i valrörelsen 2018 gick Moderaterna fram med en ambition om "Förbifart Skarpnäck". Det handlar om en ny bilväg mellan Bagarmossen och Tyresövägen, det vill säga länsväg 229 söder om Skarpnäck.

Enda bilvägen till Bagis

Nu har oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) tryckt till gaspedalen på nytt. En motion om att staden ska utreda möjligheterna till en förbifart har lämnats in till kommunfullmäktige. Även i exploateringsnämnden har partiet fört fram idén.

– Den enda in- och utfarten till Bagarmossen i dag är Sockenvägen, säger Dennis Wedin som räknar upp nackdelar i form av köbildning och risken för att utryckningsfordon fördröjs vid olyckor.

Flera nya bostadsområden är på gång. En till in- och utfart till Bagarmossen skulle tjäna infrastrukturen och den framtida framkomligheten menar Dennis Wedin (M).

Flera nya bostadsområden är på gång. En till in- och utfart till Bagarmossen skulle tjäna infrastrukturen och den framtida framkomligheten menar Dennis Wedin (M).

Moderaterna Stockholm

Att idén om Förbifart Skarpnäck luftas igen är ingen tillfällighet. I juni bestämde nämligen den rödgröna majoriteten med stöd av Centerpartiet väg för byggtrafiken till bostadsprojektet Bergholmsbacken.

Lastbilarna ska passera Vinggatan i Skarpnäck för att sedan rulla vidare på gång- och cykelvägen Skarpnäcksvägen genom Bagarmossenskogen och vid Bergholmstorpet åka upp i Bergholmsbacken.

Moderaterna motsatte sig sträckningen med hänvisning till att förskolan "I ur och skur" skulle påverkas negativt, och på grund av risken för, som de skriver, "stor påverkan" på naturen i Bagarmossenskogen.

MP: "Sår i naturen"

Partiet tycker inte att staden gjort ett fullödigt jobb kring alternativa sträckor för byggvägen. Moderaterna föreslår själva att staden utreder en byggväg mellan Rusthållarvägen i östra Bagarmossen och området Skarpnäcks gård.

– Om man väljer denna sträcka som byggväg skulle den kunna bli en grund för Förbifart Skarpnäck, säger Wedin.

Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) menar att idén är ett hot mot naturen. I ett mejl till Mitt i skriver han:

"Förbifarten har rivit upp ett sår i naturen i norra Stockholm. Nu vill Moderaterna göra samma sak i Skarpnäck. Självklart är det inte aktuellt för oss."

I M:s vägskiss skulle vägen passera genom de östra delarna av Bagisskogen liksom en liten bit i Nackareservatet.

Är inte risken att naturen påverkas även här?

– Det är viktigt att behålla naturvärdena i området och därför måste expertis utreda saken. Vi ska inte bygga en tillfällig väg fel, utan rätt och helst permanent. Kartan är mer en idé att jobba utifrån, säger Dennis Wedin.