Sex fall av den smittsamma bakterien shigella har bekräftats av Smittskydd Stockholm, något TV4 nyheterna var först att berätta om.

Fallen ska ha koppling till tre förskolor i Danderyd och Sundbyberg.

Enligt TV4 ska en av de smittade vara ett barn från Danderyd. Barnet ska ha lidit av ett hundratal diarréer på mindre än en vecka och behövt sjukhusvård vid två tillfällen.

– Hittills sex bekräftade fall med koppling till de tre förskolorna, säger Andreas Jacks, biträdande smittskyddsläkare i ett mejl till Mitt i.

Han berättar att de fall som hittills bekräftats har alla insjuknat ungefär samtidigt för en vecka sedan. 

Kan ha spridits via livsmedel

Smittspridningen började förra veckan och Smittskydd Stockholm har informerat vårdnadshavarna på de berörda förskolorna.

Alla barn som haft symtom under den aktuella perioden kan testas för shigella.

– Sjukdomens inkubationstid brukar vara en till tre dagar men kan som längst vara sju dagar. Det har hittills inte dykt upp några nyinsjuknade fall efter midsommarhelgen vilket kan vara en antydan om att smittspridningen skedde i början av förra veckan och då kanske med koppling till något livsmedel som serverades på de drabbade förskolorna, skriver säger Andreas Jacks till Mitt i.

Vid shigellainfektion drabbas man av magsmärtor, feber och diarréer som kan innehålla blod, berättar han.

– Det är inte ovanligt att man behöver sjukhusvård på grund av symtombilden vid shigellainfektion.

Oroliga vårdnadshavare

Danderyds kommun säger till Mitt i att de utreder händelsen.

– Vi ser allvarligt på situationen och har utrett detta sedan i måndags då vi fick informationen från Smittskydd Stockholm, säger miljöchefen på Danderyds kommun Helene Boström.

Vet ni var smittan kommer ifrån? 

– Nej, vi vet inte det. Vi misstänker att den kommer ifrån livsmedel i form av grönsaker. Vi har identifierat livsmedel, utrett när de har köpts in och av vem. Vi har inte kunnat göra någon provtagning av livsmedel, eftersom dessa är förbrukade, säger hon.

Enligt Sundbybergs stad och Danderyds kommun så gäller det ingen av de kommunala förskolorna. Det har ringt många vårdnadshavare som haft frågor till båda kommunerna berättar de.

Sundbyberg arbetar nu likt Danderyds kommun med att spåra smittan.

– Vi jobbar tillsammans med Smittskydd Stockholm med smittspårning, och vi har skickat uppgifter om samtliga måltider, Elina Yli-Torvi.