– Det känns lite pirrigt, men vi ska göra allt vi kan för att vinna, säger Isabel efter en träning i ishallen på Sollentunavallen några dagar före avresan till VM-äventyret i Nordamerika.
Hon är 17 år och gör sin debut i landslaget. Lagkompisen Maja är 23 år och gör sin andra VM-turnering.
Båda har spelat ringette sedan de började i klubbens skridsko- och ringetteskola. I dag är både Maja och Isabel själva engagerade ledare i ringetteskolan.
Isabel Olofsson med ett gäng yngre ringettetjejer i skridskoskolan.
Stefan Lindqvist
– Att vara ledare för de minsta ger oss fin sammanhållning i klubben, och som förebilder för de yngre visar vi att drömmen om landslaget är möjlig, säger Isabel.
Spelas med gummiring
När hon och Maja spelar match med Sollentunas damlag får de ofta åka till Finland eftersom det är ont om svenska lag.
– Där är ringette en ganska stor sport. Vi hoppas förstås på många nya skridskointresserade tjejer till ringetteskolan, så får vi både ringetten att växa här hemma och säkrar upp spelare för framtida landslag, säger Maja.
Det är dock svårt att nå ut till fler eftersom få ens vet vad ringette är, berättar Maja. Ofta får de börja med att förklara att det är ungefär som ishockey, med samma uppställning på isen och liknande utrustning. Det som skiljer är att ringette spelas med en gummiring i stället för puck och att klubborna är kortare och saknar blad.
– Sedan är det en massa regler som skiljer och vi brukar säga att de nästan mer liknar basket än hockey. Vi använder till exempel en skottklocka, som innebär att man har 30 sekunder på sig att skjuta på mål, oavsett var på planen laget erövrar ringen. Det gör att spelet blir väldigt snabbt och offensivt och det blir ofta många mål, säger Isabel.
Möter Tjeckien och USA
I VM deltar Sverige i President’s Pool tillsammans med Tjeckien och USA. Kanada och Finland är i en klass för sig och möts därför i en separat grupp, Sam Jack’s Pool.
Isabel och Maja hoppas att de båda grupperna ska slås samman, även om det till en början skulle bli stora siffror i målprotokollen.
– Vi måste få möta de bästa för att kunna utvecklas, säger Maja.