– Det är en stor satsning på skolan, förskolan och äldreomsorgen samtidigt som vi verkligen vill bryta nyrekryteringen till gängen.

Så sammanfattar Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande, de viktigaste punkterna i Mittenstyrets budgetförslag.

Förra året fick de skarp kritik från fackförbundet Sveriges lärare för att grundskolenämnden inte kompenserades för ökade lönekostnader. Förbundet menade att det i praktiken innebar nedskärningar.

I Mittenstyrets budgetförslag för 2025 kompenseras nämnderna för grundskola, förskola och vård- och omsorg med 3 procent för ökade lönekostnader.

– Det är första gången jag ser en uppräkning på väldigt många år. Vi ser en god intention att man vill satsa på skolan och det är vi glada för, säger Pablo Mendoza, ordförande för Sveriges lärare i Huddinge.

Nolluppräkningarna kritiserades av Socialdemokraterna när de satt i opposition. Efter maktskiftet kritiserades S i stället för hyckleri av Moderaterna eftersom man inte kompenserade för löneökningar. Men nu är det alltså skillnad för de här tre nämnderna.

Vill behålla lärartätheten

Kommunen står samtidigt inför stora utmaningar i skolan och förskolan eftersom barnkullarna minskar. Det innebär att den totala summan pengar till nämnderna minskar, men styret skjuter till mer pengar för varje enskilt barn.

– Det gör vi för att vi vill undvika nedskärningar och bibehålla den ökade personaltätheten som vi lyckats åstadkomma. Lärartätheten är vår enskilt viktigaste fråga, säger Sara Heelge Vikmång.

Att färre barn föds leder på kort sikt till en risk för överkapacitet i exempelvis förskolor. Sveriges lärare är oroliga för att lärare kan bli av med jobbet men ser också möjligheter.

– Vill man verkligen minska barngrupperna i skolan och förskolan, som har varit politikernas utpekade mål så har man ett strålande tillfälle att göra det nu, säger Pablo Mendoza.

Förbättrar språkkompetensen

En kartläggning som gjordes tidigare i år visade stora brister i svenska språket bland personal i förskolan och äldreomsorgen. Styret avsätter nu 5,5 miljoner för öka språkkompetensen hos personalen.

Projektet meningsfull fritid, som innebär att 10-12-åringar i Skogås och Flemingsberg erbjuds gratis fritidsaktiviteter, fortsätter nästa år. Socialnämnden får också en förstärkning på 10 miljoner kronor till olika insatser för att förhindra att unga rekryteras av gäng.

En mindre detalj i budgeten är en ny tjänst som programsamordnare för evenemang som valborg och midsommar.

– Vi har ett blomstrande föreningsliv, men det kan vara svårt för dem att hålla i stora evenemang. Vår förhoppning är att kommunen kan arrangera valborgs- och midsommarfirande tillsammans med föreningslivet, säger Sara Heelge Vikmång.

Men någon skattesänkning blir det inte för Huddingeborna.

– Vi har inte gått till val på varken att höja eller sänka skatten. Vi kommer från ett läge med de svåraste ekonomiska förutsättningarna sedan 90-talskrisen och vi behöver prioritera välfärden.